Un sondaj IRES arată că 51% dintre români nu știu că anul viitor va fi schimbat prim-ministrul, iar acesta va fi de la PSD, conform protocolului actualei coaliții de guvernare PNL-PSD-UDMR.

Marcel Ciolacu si Nicolae CiucaFoto: Guvern, Facebook

Ați auzit că în 2023 se va schimba premierul României, conform înțelegerii din alianța aflată la guvernare?

  • 48% dintre românii intervievaţi cunosc protocolul coaliţiei de guvernare conform căruia în 2023 se va schimba premierul, în timp ce 51% dintre respondenţi nu știu asta.

Sondajul IRES arată că sunt mai informaţi cu privire la acest protocol bărbaţii, persoanele peste 51 de ani, respondenţii cu studii superioare şi votanţii PSD.

Credeți că președintele Iohannis și PNL vor accepta numirea unui prim-ministru al PSD?

  • Peste jumătate (52%) spun că preşedintele Klaus Iohannis şi PNL vor accepta un premier PSD, 39% consideră că şeful statului şi PNL nu vor accepta un premier de la PSD, iar 9% nu ştiu sau nu răspund.

La întrebarea ce ar dori să se schimbe în anul 2023 din punct de vedere politic, cele mai multe răspunsuri au indicat politicienii, clasa politică sau conducerea ţării (16%), Guvernul sau partidele de la guvernare (11%), iar apoi să crească salariile, pensiile sau alocaţiile (8%), să scadă preţurile/inflaţia (3%), să dispară corupţia, să scadă taxele şi impozitele (1%).

Sondajul de opinie a fost realizat de IRES în perioada 7 - 12 decembrie, prin metoda CATI, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare de plus/minus 2,5%.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat, joi, că la sfârșitul lunii mai va avea loc celebra „rotativă” la guvernare, așa cum PSD și PNL au stabilit la crearea actualei coaliții. Ciucă ar urma să fie înlocuit de Marcel Ciolacu la conducerea Guvernului, odată cu mai mulți miniștri.

Ce implică sistemul de rotație PNL-PSD

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD - la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

  • Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;
  • Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.