Comisia Juridică și Comisia de Industrii din Camera Deputaților au modificat luni un proiect de lege depus de PSD în 2017 prin care se reduce numărul de mandate pe care le poate deține președintele Consiliului Concurenței. Miza modificărilor pe repede înainte constă în inlocuirea actualului președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu care se află la al treilea mandat.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: AGERPRES

Deputații PSD, PNL și UDMR din cele două comisii au modificat pe repede înainte proiectul de lege.

În prezent, legea prevede că durata mandatului membrilor Consiliului Concurenţei este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, indiferent de durata mandatului exercitat anterior.

Modificările efectuate de cele două comisii fac referire la atribuțiile președintelui, vicepreșdințiilor și consilieriilor de concurență astfel:

  • Atribuţiile membrilor Plenului se stabilesc potrivit regulamentelor aprobate de către Consiliul Concurenței. Președintele, vicepreședinții și consilierii de concurență trebuie să aibă o independență reală și să se bucure de o înaltă reputație profesională și probitate civică.
  • Durata unui mandat este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia, o singură dată.

Pentru a fi numit membru al Consiliului Concurenţei, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • a) să fie cetăţean român;
  • b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
  • c) să fie considerată aptă din punct de vedere medical;
  • d) să aibă studii superioare de lungă durată sau echivalent, dovedite cu diplomă recunoscută de statul român potrivit legii;
  • e) să aibă o vechime de minimum 10 ani în activități din domeniul economic sau juridic;
  • f) să nu fie incapabilă ori să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani sau mai mare, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei.

CONSULTĂ AICI RAPORTUL ȘI MODIFICĂRILE LA LEGEA CONCURENȚEI

De asemenea crește numărul de membrii ai Consiliului Concurenței de la 7 la 11.

De precizat este că președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, se află la al treilea mandat, el fiind numit prima oară în 2009. Dacă legea va intra în vigoare, PSD și PNL intenționează să aplice legea retroactiv și ceară demisia acestuia, susțin surse parlamentare pentru HotNews.ro.

O altă modificare prevede că ”după intrarea în vigoare a prezentei legi, Administrația Prezidențială, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propuşi şi numiţi în oricare dintre funcţiile prevăzute de prezenta lege”.

De altfel, proiectul de lege modificat de PSD, PNL și UDMR urmează să intre marți în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

De menționat este că forul decizional în acest caz este Senatul. Proiectul de a fost deja contestat la CCR și cerut la reexaminare de președinte. După ce Senatul o adoptă, legea și va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.