După cinci zile, eșecul Schengen este în continuare subiect tabu în interiorul PNL. Pe la colțuri există lideri care-și exprimă nemulțumirea și care se tem că partidul este cel care va deconta din nou în fața electoratului.

Foto:

Surse de la vârful PNL au declarat pentru Hotnews.ro că imediat după votul din 8 decembrie din consiliul JAI, s-a sondat opinia publică să se vadă reacția la cald în ceea ce privește respingerea aderării României la spațiul Schengen. „Am avut trei chestionare flash și toate îl indică pe Iohannis principalul responsabil. Problema este că partidul va deconta”, au explicat sursele citate.

Cum explică liberalii lipsa de asumare politică

La nivelul liderilor PNL din eșalonul doi și trei există nemulțumiri referitoare la modul în care a fost gestionată criza de imagine generată de eșecul aderării României la spațiul Schengen. Cu toate acestea nemulțumiții nu și-au exprimat opiniile în forul de conducere al partidului.

„S-a convocat ședința în regim video și după intervenția lui Alin Nica prin care cerea o analiză a activității ministerului de Externe, premierul a închis subiectul. A spus că trebuie să ne concentrăm în continuare atenția pe demersurile României la Consiliului European”, a explicat un alt lider PNL, care a participat la ședință Biroului Permanent Național din 9 decembrie.

Comunicarea internă pe tema eșecului Schengen nu a existat, potrivit surselor din interiorul PNL. Atât președintele PNL, Nicolae Ciucă, cât și președintele Klaus Iohannis nu au transmis niciun mesaj intern.

La cinci zile după respingerea aderării României la spațiul Schengen, când lucrurile au devenit mai clare în ceea ce privește eșecul, mai mulți liberali încep să-și exprime nemulțumirile vis a vis de conducerea PNL dar și față de ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Ce spun liberalii despre responsabilii eșecului aderării României la spațiul Schengen

Sub protecția anonimatului, liderii PNL recunosc că eșecul aparține lui Klaus Iohannis și oamenilor pe care i-a girat în funcții. Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă și Lucian Bode sunt văzuți ca principalii responsabili ai eșecului, dar și ai modului în care s-a gestionat comunicarea situației.

„Aurescu a iritat pe toată lumea cu aroganța lui. Nu a făcut nimic în afara de a căra servieta lui Iohannis. Toată lumea și de la noi, și de la PSD - îl vrea plecat, dar asta nu cred că se va întâmpla pentru că este ca și cum Iohannis și-ar asuma eșecul și știm toți că nu o va face”, a explicat un lider PNL sub protecția anonimatului.

În ceea ce privește asumarea din punct de vedere politic, liberalii nemulțumiți arată cu degetul conducerea centrală a partidului în frunte cu Nicolae Ciucă și Lucian Bode.

„Era datoria conducerii să gestioneze problema în condițiile în care aveam deja semnalele negative că România nu va adera anul acesta la spațiul Schengen. Se preconiza deja un eșec. Cum a fost gestionat? Cel mai rău posibil. Bode și Ciucă au ieșit public și au vândut gogoși creând iluzia că România poate. Conducerea a dat dovadă de lipsă de responsabilitate și lipsă de asumare. Asta este conducerea partidului în acest moment. Nu se va schimba nimic, din păcate”, a comentat un alt liberal.

Conducerea PNL a încercat să minimalizeze eșecul înregistrat de ministerul de Externe și ministerul de Interne (ambele aflat sub influența președintelui Klaus Iohannis) în cazul aderării României la spațiul Schengen.

La o zi după votul dat în JAI împotriva aderării României, Biroul Permanent Național al PNL a fost convocat în regim de videoconferință. În afară de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, care a cerut explicații și o analiză a activității ministerul de Externe, niciun alt liberal nu a vorbit despre eșecul aderării României la spațiul Schengen.

Potrivit surselor HotNews.ro premierul și președintele Nicolae Ciucă le-a transmis liberalilor în BPN că nu dorește să vorbească despre Schengen și că Lucian Bode va face o informare în acest sens la finalul ședinței. Premierul le-a mai spus că nu este momentul pentru a se căuta vinovații și că „este nevoie de concentrare” pentru a continua demersurile de aderare la Spațiul Schengen.

Aceleași surse susțin că Lucian Bode le-a prezentat liberalilor situația pe scurt și mesajul „am fost trădați de popularii europeni”.