​​Klaus Iohannis și întreaga clasă politică sunt principalii responsabili ai eșecului aderării la Schengen, potrivit datelor unui sondaj CURS, realizat la cererea PSD, în zilele imediate consiliului JAI.

Klaus Iohannis si Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / George Calin

La întrebarea care este principalul vinovat pentru că România nu a intrat în Schengen, 23% dintre respondenți l-au indicat pe președintele Iohannis, 12% întreaga clasă politică, 9% Guvernul, iar 7% interesele companiilor private.

47% dintre cei intervievați au spus că factorilor externi li se datorează faptul că România nu a intrat în Schengen, în vreme ce 41% au indicat factori interni.

56% vor măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei

56% dintre respondenți spun că România ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei în România, în timp ce 40% spun că acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

Blocarea achizițiilor statului de la companiile austriece ar fi o măsură care ar trebui luată din punctul de vedere a 56% dintre respondenți, în timp ce 55% spun că e nevoie de răcirea relațiilor diplomatice.

68% dintre cei intervievați spun că România trebuie vorbită de bine în străinătate de cetățenii săi. De asemenea, 63% spun că românii nu ar mai trebui să meargă în vacanță în Austria, iar 54% să nu mai cumpere nimic de la companiile austriece.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1088 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95% Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) . Perioada de realizare: 9 - 11 Decembrie, 2022.