Prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, va semna, la Bucureşti, în data de 17 decembrie, un acord privind reţeaua electrică care va transporta energie electrică din Azerbaidjan în Ungaria, prin Georgia şi România, a confirmat Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, informaţiile apărute în presa română, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Viktor Orban și Ursula von der LeyenFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit informaţiilor, la eveniment vor participa: preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul georgian, Irakli Garibashvili, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

După întrevederea avută în luna august cu ministrul azer al Energiei, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a anunţat că Azerbaidjanul va produce cantităţi mari de energie electrică regenerabilă care vor fi transportate pe sub mare mai întâi în Georgia, iar apoi în România. Am convenit, a scris Szijjártó la vremea respectivă, că Ungaria se va alătura acestui proiect ambiţios întrucât acesta necesită participarea a cel puţin două state membre pentru a primi finanţare din partea UE. Astfel, energia electrică regenerabilă poate fi transportată spre Ungaria, pe care o putem folosi parţial noi şi, parţial, putem servi ca rută de tranzit, a declarat ministrul ungar de externe pe pagina sa de socializare.

Vizita lui Viktor Orban la București vine la patru luni după ce declarațiile premierului Ungariei despre „rasa mixtă”, făcute la Băile Tușnad, au scandalizat clasa politică românească, în frunte cu președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că se disociază de ideile lui Orban.

„În principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a Secoului XX, la al Doilea Război Mondial. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie”, a declarat Klaus Iohannis.

Declarațiile au fost și în atenția CNCD. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a calificat declarațiile lui Viktor Orban, de la Băile Tușnad, ca fiind discurs de ură și a constatat că prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naționalitate și rasă.

Cu toate acestea CNCD nu a putut să-i aplice o sancțiune premierului Ungariei. Motivul: imunitatea jurisdicționale a lui Viktor Orbán, având în vedere calitatea acestuia de premier al Ungariei, aflat într-un stat străin, România.

Ce a declarat Viktor Orban la Tușnad

  • „Stânga internaționalistă are un șiretlic, un șiretlic ideologic: pretenția, pretenția lor, că Europa este în mod inerent o Europă de rasă mixtă. Este o orbire istorică și semantică, deoarece confundă lucruri diferite. Pentru că există o lume în care popoarele europene sunt amestecate cu oameni din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Iar noi suntem noi, unde oamenii din Europa se amestecă unii cu alții: se mută, își iau locuri de muncă, se mută.
  • În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremea este bună, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”(discursul integral).