Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, vineri, că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. Bode a precizat că deocamdată nu se pune problema unei decuplări de Bulgaria.

Lucian BodeFoto: Inquam Photos / George Calin

„Regulile sunt foarte clare. O decizie de aderare a României la spaţiul Schengen poate fi luată în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, secţiunea Afaceri Interne. Consiliul JAI este programat pentru luna martie. Dacă până atunci va exista un Consiliu extraordinar şi preşedinţia în exerciţiu a UE, cehă, preşedinţia viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie va agrea împreună cu Comisia Europeană, împreună cu statele candidate, şi aici mă refer la România şi Bulgaria, să introducă acest punct pe ordinea de zi, în înţelegerea serviciului juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci efectiv de un vot şi de unanimitate”, a explicat ministrul de Interne, la sediul PNL.

Întrebat de posibilitatea decuplării pe viitor de Bulgaria, Bode a răspuns: „Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat lucrurile sunt relativ mai simple. Deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem cu siguranţă la Consiliul de săptămâna viitoare, şi nu este pe agendă acest subiect, este subiectul migraţiei, dar inevitabil sunt convins că se va discuta şi acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la Consiliul JAI din martie sau la orice alt Consiliu extraordinar”.

Austria a blocat în Consiliul JAI de joi aderarea României la Schengen. Olanda, care s-a opus aderării Bulgariei a votat și ea împotrivă deoarece votul s-a dat „la pachet” pentru cele două țări.

Potrivit unor surse apropiate de discuțiile la nivel european, cel mai realist moment pentru o decizie favorabilă României ar putea fi la Consiliul JAI în primăvară.

Subiectul ar putea fi discutat și la Consiliul European, de săptămâna viitoare, unde se poate stabili o poziție favorabilă României, însă acesta nu o poate impune și ministrilor JAI. Teoretic, ar putea fi convocat un consiliu extraordinar, însă având în vedere obiecțiile Austriei este un pic probabil ca lucrurile să se schimbe, au precizat pentru HotNews.ro aceleași surse.