Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că România are în față două soluții de compromis în cazul aderării la Schengen.

Spațiul Schengen și granița austriacăFoto: Jerome Cid | Dreamstime.com

„În momentul de față soluția de compromis în ceea ce priveste azi votul din JAI spre care ne îndreptăm este decuplarea de Bulgaria care ne-ar oferi posibilitatea ca România să adere în toamna lui 2023, undeva în octombrie - noiembrie. O altă soluție este ca România și Bulgaria să sesizeze Consiliul European și să aștepte de acolo o decizie favorabilă aderării în spatiul Schengen. Este o opțiune diplomatică bună pe care România o are pentru că avem susținerea președinției cehe a președintelui Consiliului European, dar și susținerea categorica a Germaniei și Franței. În Consiliul European se poate discuta si negocia”, a declarat pentru HotNews.ro Victor Negrescu.

Aderarea României la Schengen este astăzi pe ordinea de zi a Consiliului JAI în care țara noastră intră cu sprijinul a 26 de state membre ale UE, însă cu veto-ul Austriei. Șansele unei răsturnări de situație aproape că nu există, în condițiile în care, în seara dinaintea reuniunii atât ministrul austriac de Interne, cât și cancelarul au transmis că nu au niciun motiv să se răzgândească, invocându-i pe cei 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte înregistrați în nicio altă țară UE.

Decizia în Consiliul JAI se ia cu unanimitate.

Foto: Dreamstime.com