Deputații au votat, miercuri, un proiect de lege prin care se permite accesul cetăţenilor în bazele sportive ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, gratuit sau cu plată, în afara orarului şcolar.

Scoala gimnaziala nr.7, București Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”, prevede proiectul de lege.

Unitățile de învătământ au la dispoziție 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii să introducă în regulamentele actuale de funcţionare prevederile legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport.

Orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare va fi afișat într-un loc vizibil și pe pagina de internet a instituției.

„Între riscurile obezității infantile, lipsa infrastructurii sportive publice și dependența dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opțiunea desfășurării unor activități recreative în condiții de siguranță și, pe cât posibil, cât mai aproape de casă. Curtea școlii este locul ideal pentru a oferi copiilor șansa de a se îndrăgosti de sport și mișcare. Curtea școlii este șansa unei copilării sănătoase. Salut susținerea colegilor parlamentari și solicit directorilor de școli și autorităților locale să găsească voința și resursele necesare pentru a permite copiilor accesul gratuit pe terenul de sport din curtea școlii cu aceeași bunăvoință cu care găsesc soluții atunci când închiriază contra cost sala de sport din școală”, declară deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul legii.

Camera Deputaţilor este for decizional, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul aparține USR și a fost redepus în Parlament după ce Guvernul Ciucă a contestat inițiativa legislativă.

Pe 13 ianuarie, Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program. Guvernul menționa în sesizarea către CCR că proiectul are formulări neclare.

În aprilie Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Guvernului şi a stabilit că este neconstituţional proiectul de lege.

USR a redepus în Parlament proiectul de lege îmbunătătit introducând prevederea că bazele sportive ale școlilor pot fi folosite „gratuit sau contra cost”.