Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede eficientizarea serviciilor din instituțiile publice printre care se numără și eliminarea dosarului cu șine și posibilitatea plăților cu cardul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul de lege reglementează oug nr. 41/2016, în sensul instituirii în sarcina instituţiilor publice, organelor de specialitate ale administraţiei centrale şi locale şi persoanelor juridice de drept privat, care au obţinut, potrivit legii, statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, a unei obligaţii de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie sau în format electronic, pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente serviciilor furnizate.

Un alt articol al proiectului de lege prevede că instituțiiile nu vor mai putea solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice dosare, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie pentru a soluționa cererile pentru furnizarea unui serviciu public.

Inițiativa mai prevede obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată.

De asemenea instituțiile publice vor fi obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.

Totodată se va introduce obligaţia eliminării cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent.

Camera Deputaţilor este for decizional iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.