USR a lansat, marți, o campanie împotriva pensiilor speciale. În acest context, președintele USR, Cătălin Drulă a anunțat că partidul său va depune un proiect de lege care propune eliminarea pensiilor speciale pentru lucrătorii serviciilor care au făcut poliție politică.

Cătălin Drulă, președinte USR - conferință pensii speciale Foto: Captura HotNews.ro

„Mai sunt 25 de zile până când Guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, să le desființeze așa cum spune jalonul și termenul din PNRR. Pensiile speciale reprezintă 1% din PIB din produsul intern brut ceea ce este mai mult decât de exemplu bugetul alocat cercetării care este 0,16% din PIB. Și o altă cifră a nedreptărții care nu este știută este 8, de 8 ori este mai mare pensia specială decât pensia contributiva în medie. Deci nu toți cetățenii sunt egali mai ales în ochii acestui Guvern Nicu și Marcel. (...) Este vorba de un impact de 1 miliard de lei în buget”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.

Drulă a anunțat că parlamentarii USR vor depune luna aceasta la Parlament o inițiativă legislativă care va propune eliminarea pensiilor speciale pentru lucrătorii serviciilor care au făcut poliție politică. Potrivit acestuia sunt vizați 1300 de foști ofițeri de securitate și poliție care beneficiază de pensii speciale.

„Este absolut revoltător ca securiştii care au exercitat teroare în numele unui regim totalitar să primească astăzi pensii speciale din partea statului român. Sunt oameni care au adus teroarea, frica, au frânt destine şi care astăzi primesc în mod sfidător pensii speciale din partea statului român democratic. Ei continuă să fie şi după 1989 specialii acestui stat (...) Mulţi dintre ei încă în viaţă, care au primit din partea instanţelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost lucrători ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în scopul susţinerii puterii comuniste. Acești criminali continuă să fie priviliegiații României democratice. În ce țara normală din lumea liberă cei care au ucis în numele unor ideologii totalitare continuă să primească privilegii?, spune Cătălin Drulă.

Totodată, USR cere Parlamentului să voteze de urgență legile pentru eliminarea pensiilor primarilor dar și ale parlamentarilor, ambele proiecte de legi aflându-se în procedură parlamentară.