USR şi Forţa Dreptei au anunţat, marţi, că au atacat la CCR iniţiativa legislativă a PNL care limitează "drastic" capacitatea ONG-urilor de a se adresa Justiţiei atunci când au suspiciuni că anumite construcţii ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale.

Cătălin Drulă și Ludovic OrbanFoto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Actul normativ ar favoriza "mafia imobiliară", transmit reprezentanţii celor două partide.

"Legea restrânge, în mod profund neconstituţional, accesul la Justiţie, prin reducerea radicală - de la 5 ani la 1 an - a termenului în care organizaţiile civice pot ataca în instanţă hotărârile prin care sunt aprobate documentaţiile construcţiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenţie", precizează USR într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, legea instituie un tratament defavorabil pentru reprezentanţii societăţii civile, contrar articolului 16 din Constituţie privind egalitatea în drepturi.

Senatorul USR Raoul Trifan, membru în Comisia de administraţie publică, susţine că legea impune termene foarte scurte pentru contestarea avizelor de construcţie şi elimină din elementele de transparenţă obligatorie din timpul etapelor construcţiei.

"Scopul este de a debalansa complet echilibrul dintre comunitate şi dezvoltatori, în favoarea celor din urmă. Acest lucru nu poate rămâne aşa. Chiar dacă au 70% din Parlament, PSD, PNL şi UDMR nu pot face chiar orice vor în România", a afirmat Raoul Trifan.

În sesizarea depusă la CCR sunt invocate şi alte argumente, precum lipsa fundamentării temeinice şi încălcarea unor convenţii internaţionale în materia drepturilor omului la care România este parte, a precizat USR.