În discursul susținut de premierul României, Nicolae Ciucă, la Ședința Camerelor reunite ale Parlamentului, acesta le-a cerut tutor forțelor politice, indiferent că sunt la putere sau în opoziție, ca să semneze un moratoriu pentru încetarea luptelor politice inutile și de să pună „între paranteze caracterul pre-electoral al anului 2023”.

Nicolae CiucaFoto: Guvern, Facebook

Premierul a declarat că România are o șansă istorică să finalizeze marile proiecte restante pentru modernizarea statului român, prin accelerarea integrării în Uniunea Europeană și prin investițiile pe care Planul Național de Redresare și Reziliență le cuprinde pentru următorii ani.

„Ca să îndeplinim aceste obiective de țară trebuie să facem trecerea de la politică măruntă la marea politică. Trebuie să acționăm ca adevărați oameni de stat, cu înțelepciune, responsabilitate și moderație pentru a nu pierde un moment istoric unic pentru dezvoltarea României a spus Ciucă.

Axele de dezvolatare, în viziunea premierului

Aceste crede că cel mai mare pericol vine din promovarea unor viziuni politice limitate, populiste, iliberale, extremiste, prin care poporul este pus împotriva statului, iar statul este decredibilizat prin minciună, manipulare sau știri false.

Un alt pericol mai puțin vizibil în societatea noastră, afirmă premierul, dar cu efecte negative profunde este acțiunea electorală în absența alegerilor.

„Modernizarea statului nu se poate face dacă fiecare partid politic gândește în funcție de procente și de conjuncturi trecătoare. Oamenii nu așteaptă mesaje bine ticluite, ci măsuri guvernamentale bine construite.

De 1 Decembrie, Ziua unității tuturor românilor, aș vrea să adresez un apel partidelor politice reprezentate în Parlament, societății civile și mass-media: să instituim un moratoriu, să încercăm cu toții să punem între paranteze caracterul pre-electoral al anului 2023. Haideți să folosim anul viitor pentru a ne lua un răgaz din competiția electorală. Să avem, împreună, Putere și Opoziție, o discuție așezată și rațională asupra viitorului României”, a spus Ciucă.

În viziunea sa, ca viitorul proiect de țară să se realizeze trebuie să se axeze pe următoarele teme:

  • profilul economiei românești în prezent și viitor,
  • educația și soluțiile la problema demografică,
  • sistemul de pensii în ansamblul său,
  • sistemul de sănătate,
  • reforma administrativ-teritorială,
  • rolul României într-o lume în schimbare.