USR și Forţa Dreptei au sesizat, miercuri, Curtea Constituţională în legătură cu legea care modifică Codul Fiscal și propune supraimpozitarea muncii part-time.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR)Foto: AGERPRES

Sesizarea depusă vizează legea de aprobare a Ordonanței Guvernului 16/2022 prin care au fost aduse mai multe modificări Codului fiscal. Până la finalizarea procedurii parlamentare, ordonanța putea fi atacată la CCR doar de Avocatul Poporului.

Potrivit celor două partide, suprataxarea muncii part-time încalcă mai multe articole din Constituție referitoare la dreptul la muncă și la așezarea justă a sarcinilor fiscale.

„Pe de o parte, impozitarea persoanelor care muncesc una, două, patru sau șase ore pe zi la fel ca cele care muncesc opt ore pe zi contravine regulii ca valoarea contribuției să difere de la persoană la persoană în funcție de cuantumul veniturilor realizate, consemnată și în decizii anterioare (din 2006 și 2009) ale Curții Constituționale.

Pe de altă parte, suprataxarea muncii part-time a fost adoptată la jumătatea lunii iulie și s-a aplicat din august, adică după două săptămâni. Au fost, astfel, încălcate principiul securității juridice consacrat de Constituție și prevederile Codului fiscal care spun că „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an”, spune USR.

Totodată, suprataxarea salariilor pe normă parțială a fost făcută fără o justificare bazată pe o analiză de impact, fără date economice sau statistic, susțin cele două partide.

  • Oana Țoiu, USR: „Doar pentru că premierul PNL şi Ministerul de finanţe PSD îi cred hoţi pe toţi şi, în loc să îi verifice pe cei care au muncă la gri, îi pedepsesc pe toţi, angajatorii s-au trezit forţaţi să plătească taxe mai mari. Unii au făcut-o, în alte cazuri, însă, zeci de mii de oameni au rămas fără loc de muncă. Socialismul din PSD a dispărut căci aleg să ia mai mulţi bani de la cei mai săraci lucrători. Liberalismul din PNL a dispărut pentru că se opun tocmai celor care aleg să muncească şi celor care creează locuri de muncă, a rămas doar un Partid Naţional Laş”.
  • Ionel Dancă, Forța Dreptei: „Este o nouă ordonanță 114 de creștere a fiscalității care lovește în sectoarele economice cele mai dinamice, lovește în antrepreprenori, microintreprinderi, pfa-uri, liberi profesioniști și în oamenii care au dreptul să muncească part-time și să plătească exact pentru munca prestată nu pentru nevoile de cheltuială publică pe care le are Coaliția PSD-PNL-UDMR”.

Parlamentul a adoptat, săptămâna trecută proiectul de lege care aprobă Ordonanța 16/2022 privind modificarea Codului Fiscal. Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat menținerea suprataxării contractelor de muncă part-time.