„AUR a reușit în premieră să respingă în Parlamentul României o comunicare către Parlamentul European și Consiliu care făcea referiri referiri la "egalitatea de gen" și "LGBTIQ". Această informație este promovată de AUR printr-un comunicat de presă transmis de deputatul AUR Dan Tănasă, președintele Comisiei pentru egalitate de șanse între bărbați și femei din Camera Deputaților. Numai că adevărul este reinterpretat de cei de la AUR și promovat ca pe o reușită a partidului.

Ședință Camera DeputațilorFoto: AGERPRES

În comunicatul de presă remis de AUR se precizează că în cadrul „Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, condusă de deputatul AUR Dan Tanasă, s-a dat un aviz negativ Planului de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE pentru perioada 2022-2027, întrucât documentul conține, între altele, referiri la "egalitatea de gen" și "LGBTIQ".

  • Dan Tănasă, AUR: "Am asistat la o premieră în Parlamentul României. Pentru prima dată, o comisie a forului legislativ a respins Comunicarea către Parlamentul European și Consiliu pe o temă anume. În cadrul dezbaterilor, am atras atenția asupra faptului că în textul comunicării se regăsește sintagma „egalitate de gen”, precum și sintagma „LGBTIQ”, în timp ce creștinii europeni nu sunt apărați. Propunerea mea de aviz negativ a fost aprobată cu majoritatea voturilor celor prezenți și doresc să le mulțumesc public colegilor mei pentru acest lucru. Iată că se poate și altfel, nu doar să aprobăm pe bandă rulantă ce ne trimit birocrații de la Bruxelles", a spune deputatul AUR Dan Tanasă, în comunicatul de presă.

Pe ordinea de zi a Comisiei pentru egalitate de șanse din data de 16 noiembrie la punctul patru s-a aflat o informare privind Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a EU pentru perioada 2022-2027. Mai exact, în realitate, documentul era doar o notă de informare care nu avea rol de proiect de lege, proiect de hotărăre și care nu necesita un aviz de specialitate.

În sinteza lucrărilor comisiei din ziua de 16 noiembrie 2022, publicată pe site-ul Camerei Deputaților se precizează că „Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a fost sesizată cu documentul nelegislativ pentru examinarea fondului, proiectul de opinie urmând a fi trimis către Comisia pentru afaceri europene care este sesizată în fond.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, întocmirea unui proiect de opinie negativ. Potrivit aceluiași document, la lucrările comisiei au fost prezenţi 11 membri din 16 câți are comisia:

  • Dan Tanasă (AUR),
  • Gianina Șerban (AUR),
  • Carmen Holban (PSD),
  • Raisa Enachi (AUR),
  • Viorica Sandu (PSD),
  • Dumitru Coarnă (neafiliat politic),
  • Andi Grosaru (Minorități),
  • Claudiu-Augustin Ilișanu (PSD),
  • Rodica Paraschiv(PSD),
  • Gabriel Plăiașu (neafiliat politic)
  • Emanuel Ungureanu (USR)

Deputați absenți:

  • Mara Calista (PNL),
  • Oana Cambera (REPER),
  • Eva Csep (UDMR),
  • Ionel Dancă (Forța Dreaptei)
  • Cristina Rizea (REPER)

HotNews.ro i-a contactat pe membrii comisiei pentru egalitate de șanse pentru a afla cum a decurs dezbaterea Planului pentru tineret și care este valoarea documentului adoptat.

În urma discuțiilor, am constatat, potrivit declarațiilor parlamentarilor prezenți la ședința din 16 noiembrie, că majoritate invocată de Dan Tănasă care a votat „proiectul de opinie negativ” a fost de 4 deputați din cei 16 câți are comisia. De asemenea, participarea membrilor la ședință a fost într-un număr mai mic decât cel publicat în documentul oficial publicat pe site-ul Camerei Deputaților și semnat de președintele comisiei, Dan Tănasă.

Totodată, „avizul negativ” dat Planului pentru tineret este doar un proiect de opinie negativ” fără valoare legislativă.

Cum au decurs dezbaterile în comisie și cine a votat pentru, cine împotrivă

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a explicat pentru HotNews.ro că în cadrul dezbaterii documentul „a fost prezentat lapidar de către președintele Comisiei ca o declarație”.

”Nu a fost o dezbatere furtunoasă. Eu unul m-am abținut pentru că mi s-a părut că arată ca o platformă pe care AUR vrea să se cațere. Sunt niște spaime pe care le aruncă din când în când pe aceiași platformă globaliștii Bruxelles-ul care vine cu LGBT-iștii”, a declarat deputatul USR.

Ungureanu a explicat pentru HotNews.ro că nu s-a dat un aviz pentru un proiect de lege sau proiect de hotărâre privind o declarație a Parlamentului ci a fost „doar o luare de poziție a președintelui comisiei și a altor trei colegi care-i împărtășesc crezul”.

  • Emanuel Ungureanu, USR: „Am fost nouă în sală, din câte îmi amintesc, dar nu am cum să demonstrez, că nu am o filmare în acest sens. Votul a fost de patru pentru recomandarea președintelui Dan Tănasă, trei împotrivă și două abțineri. Din câte îmi amintesc, au votat în favoare domnul Coarnă și domnul Grosaru, cei de la PSD s-au opus și au fost două abțineri”.
  • Rodica Paraschiv, PSD: „Noi, cei de la PSD, nu am votat ce a propus președintele Dan Tănasă. Eu îmi amintesc că au fost patru voturi pentru avizul negativ, trei contra și restul abțineri”.
  • Claudiu-Augustin Ilișanu, PSD: „Eu am lipsit de la ședința comisiei din 16 noiembrie. Nu știu de ce sunt trecut prezent pe raportul de sinteză a dezbaterilor. Am participat în ziua respectivă la comisia de mediu în acel interval de timp. Unii dintre noi suntem membrii în câte două comisii și evident am ales comisia mai importantă care dă raport de specialitate. Din câte știu au fost trei colegi ai mei care au votat împotriva propunerii președintelui Dan Tănasă”.

Hotnews.ro a încercat să-l contacteze pe președintele comisiei pentru egalitate de șanse, Dan Tanasă, pentru noi precizări însă acesta a transmis pe Whatsapp să „consultăm” sinteza lucrărilor comisiei.

De ce au lipsit ceilalți membri ai comisiei

Dintre cei 16 membri ai comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați au lipsit, potrivit declarațiilor PSD și USR, șapte parlamentari. HotNews.ro a reușit să-i contacteze pe o parte dintre cei absenți. Deputații PNL Mara Calista, Eva Csep (UDMR) și Oana Cambera (REPER) susțin că activitatea parlamentară nu le-a permis să ajungă la lucrările comisiei pentru egalitate de șanse.

  • Mara Calista (PNL): „Nu am participat la acea ședință pentru că am fost prezentă la comisia pentru Muncă Am văzut comunicatul dat de Dan Tănasă. Nu mă surprinde pentru că asta este poziționarea în cadrul comisiei. În momentul când se întâmplă să vadă egalitate de gen de multe ori are reacții necontrolate și face greșeală de a nu face distincție între părerea sa personală și poziția comisiei. Noi încercăm să blocăm astfel de reacții, colegii de la PSD au fost cei care s-au opus în cadrul comisiei din câte știu”.
  • Oana Alexandra Cambera, deputat neafiliat (REPER): „Nu am participat pentru că se întâmplă de foarte multe ori să se suprapună activitatea comisiei de Adminsitrație publică din care fac parte. Pe 16 noiembrie am fost plecată la Barcelona într-o deplasare oficială. Din nefericire, există situații pe care le speculează ca din poziția pe care o dețin cei de la AUR să-și promoveze ideologiile partidului. La comisie pentru egalitatea de șansă colegii atunci când este cvorum blochează aceste opinii personale”.
  • Eva Csep (UDMR): Nu am participat pentru că ședința pentru egalitate de șanse s-a suprapus cu cea a comisiei pentru Muncă.
  • Ionel Dancă, deputat neafiliat (Forța Dreptei): „ Am lipsit din motive personale, obiective legate de familie”.