​Liberalii ar fi câștigători în alegeri în municipiul Iași, dacă duminica viitoare ar fi organizat un scrutin. Cel puțin așa reiese dintr-un sondaj INSCOP, realizat în oraș.

Sedinta PNLFoto: PNL

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, 38,2% ar vota la Consiliul Local Iași candidații Partidului Național Liberal, 24,4% ar vota PSD, 15,0% USR, în timp ce AUR ar întruni 12,2%, iar PMP 5,7% dintre opțiuni.

De asemenea, la votul pentru alegerile parlamentare, dacă duminica viitoare ar avea loc acest scrutin, 35,6% ar vota PNL, 22,9% ar întruni PSD, în timp ce USR ar primi 15,5%, AUR – 14,1%, iar PMP 7,1% din voturi. De asemenea, 46% dintre ieșeni ar participa la vot dacă duminica viitoare ar fi alegeri.

Sondajul realizat la nivelul Primăriei Municipiului Iași arată că, în orice scenariu, Mihai Chirica va câștiga cursa electorală cu valori între 46 și peste 50% din cei care au exprimat o opțiune de vot.

Actualul președinte al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, se situează între 37-38% în preferințele ieșenilor, un scor care însumează următoarele două poziții.

Sondajul a fost realizat pe un volum de eșantion de 900 de chestionare, datele fiind culese în perioada 29 septembrie-10 octombrie. Metoda de cercetare a fost ancheta sociologică pe bază de chestionar, pe un eșantion aleatoriu multistadial stratificat, cu reprezentativitate pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, cartier), metoda de cercetare – interviurile față în față. Eroarea maximă tolerată – 3,3%.

Sondajul a fost prezentat de șeful PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru.

„Cercetarea arată că PNL domină scena politică locală și se situează detașat în preferințele ieșenilor, pentru alegerile locale și parlamentare. PNL ar câștiga alegerile cu un scor detașat în fața competitorilor politici, însumând atât pentru consiliul local, alegerile parlamentare un scor care înseamnă de fapt suma locurilor 2 și 3. Deci PSD și USR au la Iași cât are singur PNL în opțiunile ieșenilor. Este o concluzie care arată că toate proiectele administrative și comunicarea noastră sunt apreciate. De asemenea, sondajul este și un barometru pentru premierul Nicolae Ciucă și pentru PNL în actul de guvernare națională. Putem spune, că PNL reușește o consolidare decisivă la Iași la doi ani de la alegeri, c doi ani înainte de 2024!” a declarat Alexandru Muraru.