Europarlamentarul PSD Victor Negrescu anunță că a vorbit cu parlamentari ai Olandei care s-au opus aderării României la Schengen și transmite un mesaj optimist cu aproape trei săptămâni înaintea votului decisiv din Cosiliul JAI.

Spațiul SchengenFoto: Karaboux / Dreamstime.com

„În această săptămână, am continuat discuțiile directe cu parlamentarii din Olanda cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. M-am axat, în principal, pe dialogul cu membrii Comisiei de Afaceri Europene şi am discutat cu Jeroen van Wijngaarden (VVD), cel care a inițiat rezoluția împotriva extinderii spațiului Schengen, şi cu Sjoerd Sjoerdsma (D66), un deputat care cunoaşte bine România şi care doreşte să inițieze o nouă rezoluție de sprijin pentru țara noastră. Ambele întâlniri au fost constructive şi mi-au permis să ofer argumente în favoarea aderării României la zona de liberă circulație, insistând pentru un vot anul acesta. Cred că după aceste discuții lucrurile sunt pe o cale mai bună şi, în contextul unui raport pozitiv al noii comisii de evaluare, avem şanse reale să fim sprijiniți de Parlamentul olandez”, a declarat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

Europarlamentarul PSD spune că va merge din nou la Haga, peste o săptămână, pentru a avea întâlniri cu parlamentarii olandezi.

Pe 8 decembrie, Consiliul JAI trebuie să dea un vot în privința integrării României, Bulgariei și Croației în Schengen. Decizia se ia cu unanimitate.

Până acum, Olanda are rezerve majore, iar o comisie din Parlamentul Suediei a respins propunerea de susținere a candidaturilor celor trei țări făcută de Guvernul de la Stockholm. Și ministrul de Interne al Austriei a declarat că se opune extinderii spațiului Schengen care este în acest moment „disfuncțional”.