„România îndeplinește toate criteriile specifice Schengen de foarte mult timp” este concluzia draftului de rezoluție discutat marți, în grupul de lucru de la Parlamentul European, susține eurodeputatul Victor Negrescu.

Victor Negrescu, europarlamentar PSDFoto: AGERPRES

„România a intrat în linie dreaptă privind aderarea la spațiul Schengen. Astăzi s-a prezentat în cadrul Grupului de lucru privind Schengen draftul de rezoluție privind aderarea țării noastre la zona de liberă circulație. În documentul prezentat (atașat) se admite faptul că România îndeplinește toate criteriile specifice Schengen de foarte mult timp. Se pare că Olanda a rămas izolată și singura țară care încă exprimă reticențe”, susține eurodeputatul PSD Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul susține că în discuțiile informale a apărut și ideea „unor referințe suplimentare în decizie sau atașarea unei scrisori semnate de mai multe state membre care să prevadă condiționalități sub forma unui mecanism de monitorizare specific„.

„Cele mai multe comentarii au privit Bulgaria. Documentul privind aderarea Croației are alte prevederi decât cel al României și Bulgariei. Momentan rezoluția nu are nicio dată certă de aderare la Schengen, aceasta se va decide ulterior, cel mai probabil în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, mai spune Negrescu.

Eurodeputatul român susține că în următoarele zile îi va contacta personal, pe cei mai influenți parlamentari olandezi pentru a-i convinge să susțină România.