​Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit marți, la Budapesta cu premierul Ungariei Viktor Orban. Unul dintre subiectele discuțiiilor au vizat declarațiile pe care oficiali maghiari le-au făcut în România și care au fost considerate „neadecvate” de București.

Bogdan Aurescu si Viktor OrbanFoto: mae.ro

Este vorba despre vizitele private ale lui Viktor Orban și a președintei Ungariei, Katalin Novak. În primul caz, declarațiile despre „amestecul raselor” făcute la Tușnad au fost catalogate drept rasiste, pe rolul CNCD fiind un dosar în acest sens. Înainte de Orban însă, chiar Katalin Novak a stârnit indignare la București, Ministerul Afacerilor Externe protestând față de declarațiile acesteia și atrăgând atenția că nu poate să-și aroge drepturi față de cetățeni români, fie ei și de etnie maghiară. Novak scrisese pe Facebook după o întâlnire cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier al Guvernului României, că, în calitate de președinte al Ungariei „consider o prioritate să îi reprezint pe toți maghiarii, întrucât pentru mine nu contează dacă cineva trăiește în interiorul sau după graniță. Maghiarii sunt maghiari, punct”.

În cadrul întâlnirii cu Viktor Orban, „ministrul Bogdan Aurescu a abordat și chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari și a declarațiilor publice neadecvate transmise de către aceștia, în acele contexte”, se precizează într-un comunicat al MAE.

Anterior, într-o întâlnire cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, Bogdan Aurescu a reiterat „așteptarea părții române privind respectarea valorilor constituționale ale României și valorilor europene și euroatlantice ale comunității occidentale, din care ambele state fac parte”, se arată într-un comunicat al MAE român.