Liderii Coaliției nu reușesc să ajungă la un consens pe tema prețurilor la energie și procentul pentru creșterea pensiilor. PSD și PNL au versiuni diferite atunci când vine vorba de cele două mari teme. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că o ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie. Până atunci cele două mari partide fac ping-pong mediatic cu măsurile pe care vor să le impună.

Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen HunorFoto: AGERPRES

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că PSD vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,80 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați. Pentru cei care consumă 300 kwh să existe posibilitatea să poată beneficia de plafonul de 0,80 lei pentru primii 255 kwh iar diferența să o plătească la prețul stabilit de furnizor.

De asemenea, social-democrații vor ca pentru piață reglementată, energia din producția internă să aibă un preț de 1.3 lei per kwh pentru consumatorii casnici.

Potrivit surselor citate, social-democrații vor să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice: spitalele, scoli, companiile de utilități dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consuma electricitate.

În ceea ce privește reglementarea prețului la energie începând de la 1 ianuarie 2023, liderii Coaliției par să fi căzut de acord că aceasta se va face printr-o nouă ordonanță de Guvern.

PSD și PNL își dispută procentul de majorare al pensiilor

La capitolul pensii, PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens. Social-democrații au pledat pentru o majorare de 10% în timp ce liberalii au avansat procentul de 15%.

Neoficial, premierul Nicolae Ciucă ar fi ajuns la o înțelegere cu Marcel Ciolacu ca procentul să fie de 12%.

Social democrații doresc ca majorarea să fie de 11,92% doar pentru pensiile mici de 1.500 lei si cu posibilitatea acordării unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

De partea cealaltă, în ședința Biroului Național Permanent, liberalii ar fi pledat în fața premierului Nicolae Ciucă pentru o majorare de 15% pentru toate pensiile dar fără să fie acordate alte ajutoare sociale.

Ce se schimbă când vine vorba de lemnele de foc

Potrivit surselor Hotnews.ro, în Coaliție PSD, PNL și UDMR ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prețul lemnului de foc. Se va renunța la plafonare de 400 lei pe metru cub și se va extinde acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne. Astfel, se vor acorda ajutoare de până la 320 de lei în funcție de venituri.

Potrivit estimărilor, numărul beneficiarilor se va modifica și va crește de la 500.000 la 1,5 milioane de beneficiari.

O ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie.