Petre Tîlvăr, tatăl noului ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, a fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea înainte de decembrie 1989 și a murit în 2017, potrivit Ziarului de Vrancea. Întrebat de jurnaliști despre tatăl său și despre legăturile acestuia cu fosta securitate, noul ministru PSD a spus că și-ar dori să trăiască "într-o ţară în care dosarele de cadre să fie mai puţin importante decât activitatea fiecăruia".

Angel Tîlvăr, ministru la Apărare de către PSDFoto: AGERPRES

Petre Tîlvăr, tatăl lui Angel Tîlvăr, a condus serviciul Contrainformații Vrancea

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni seară decretul de numire a lui Angel Tîlvăr în funcția de ministru al Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu.

Conform Ziarului de Vrancea, Petre Tîlvăr a fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea pe vremea comunismului. Colonelul Petre Tîlvăr a murit în 2017, scrie publicaia locală.

Întrebat de jurnaliști despre tatăl său și despre legăturile acestuia cu fosta securitate, noul ministru PSD a spus că și-ar dori să trăiască "într-o ţară în care dosarele de cadre să fie mai puţin importante decât activitatea fiecăruia".

  • „Mi-aş dori foarte mult să trăiesc într-o ţară în care dosarele de cadre să fie mai puţin importante decât activitatea fiecăruia.
  • Mi-aş dori foarte mult ca, prin munca pe care am făcut-o şi pe care o fac, să demonstrez că orice cetăţean al acestei ţări este dispus să pună umărul la progresul acestei ţări.
  • Nu ştiu dacă va influenţa (decizia şefului statului - n.r.). Este libertatea domniei sale să o facă. Eu nu am făcut niciodată un secret din ceea ce sunt, ceea ce am făcut, ce fac şi ce voi face”, a spus Tîlvăr.

Tîlvar a făcut aceste declarații luni, după ce PSD l-a propus pentru acest post și înainte de a fi numit de către președintele Klaus Iohannis.

Cine este Angel Tîlvăr

Angel Tîlvăr este senator PSD și președinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Parlamentar din 2004, deputat și senator, Angel Tîlvăr este de profesie profesor de limba engleză. În politică a fost promovat de organizația PSD Vrancea, condusă la vremea respectivă de Marian Oprișan.

Conform CV-ului său publicat pe pagina Camerei Deputaților, Angel Tîlvăr a terminat Facultatea de limbi străine. Este de profesie profesor de engleză, dar și-a continuat studiile la Colegiul Naţional de Apărare - post universitar, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, dar și la Institutul Diplomatic Român.

A fost profesor în perioada 1985-2004 și ales senator de Vrancea în 2004. Și-a continuat activitatea parlamentară, fiind ales deputat în 2008. După expirarea mandatului este ales senator de Vrancea la alegerile parlamentare din 2020.

În octombrie 2020, Angel Tîlvăr (după ce l-a susținut pe Marcel Ciolacu pentru șefia PSD) a fost numit președinte interimar al PSD Vrancea. Inițial, Marian Oprișan fusese destituit prin votul conducerii centrale a PSD după ce a pierdut alegerile pentru președinția Consiliului Județean.