Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat, vineri la Buzău, că prim-vicepreşedintele partidului Gabriela Firea va fi candidatul social-democraţilor la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, relatează News.ro.

Gabriela FireaFoto: AGERPRES

„Nu ştiu cine o să fie candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. Eu personal nu ştiu acest lucru. În schimb, ştiu cu certitudine un lucru - Gabriela Firea va fi candidatul PSD la Primăria Generală a Capitalei”, a anunţat Marcel Ciolacu, vineri la conferinţa Judeţeană de Alegeri PSD Buzău.

El a adăugat „cum se spune la Bucureşti – dacă buzoienii ar lipsi o zi din Bucureşti, atunci s-ar circula normal, cred că e cazul să ne implicăm în viitoarea campanie direct”.

Pe 7 septembrie, Gabriela Firea a precizat că nu îşi doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale şi că şi-ar dori să candideze la alegerile de la Primăria Capitalei, dar înţelege că sunt anumite jocuri care se fac, pentru că întotdeauna trebuie să fie conflicte.

„Categoric, eu îmi doresc să continui proiectele de la Bucureşti, nici nu s-a pus problema să vizez o altă funcţie”, a explicat Firea.

Tot în septembrie, liderul PSD spunea că Gabriela Firea ar trebui să decidă unde va dori să candideze, la Președinție sau la Primăria municipiului București.

Gabriela Firea, favorită în sondaje pentru Primăria Capitalei

Potrivit unui sondaj Avangarde, realizat în septembrie, ​​Gabriela Firea ar fi candidatul PSD care ar câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent care i-ar fi contracandidații propuși de partide.

Sondajul a prezentat variante diferite de candidați pentru respectivul partid din care fac parte și listele diferite pe care s-ar putea afla în cazul alegerilor locale.

Cei mai potriviți candidați ai partidelor ar fi, potrivit sondajului, Gabriela Firea, Ciprian Ciucu, Cătălin Drulă și George Simion.

Cota Gabrielei Firea se situează, în funcție de lista de contracandidați, între 28% și 30%.

Cel mai puternic adversar al său ar fi Ciprian Ciucu, de la PNL, creditat între 18% și 24%.

Cota actualului primar general, Nicușor Dan, se situează între 16% și 18%, în condițiile în care 49% dintre respondenți susțin că acesta nu ar mai trebui să candideze pentru un nou mandat.

Sondajul a fost efectuat de Avangarde la cererea Digi 24, în perioada 07.09.2022 – 14.09.2022 pe un eșantion de 901 persoane din București. Metoda culegerii datelor a fost CATI (telefonic). Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.