​Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că procentul de 9,4% din PIB referitor la pensii va fi scos din PNRR. El a comentat că, din punctul lui de vedere este „o măsură antiromânească” o astfel de prevedere care „condamna la sărăcie seniorii României”.

Marius BudăiFoto: AGERPRES

„După deplasările pe care le-am avut ca ministru în UE, în urma unor discuții cu domnul comisar pe muncă, în urma discuțiilor lui Marcel Ciolacu le-a avut cu familia social-democrată, aproape sigur acel procent de 9,4%, acea măsura antiromânească din punctul meu de vedere, acel an 2070 ales aleatoriu pe care nici CE nu îl întelege, va fi scos cu siguranță din PNRR. (...) Nu există în niciun PNRR al statelor europene, în nicio legislație. Noi eram singurii care ne condamnam la sărăcie seniorii României, a declarat luni Marius Budăi.

El a precizat că a primit raportul Băncii Mondiale privind măsurile pentru îndeplinirea jalonului cu pensiile speciale, pe care l-a înaintat premierului. De asemenea, Budăi a precizat că trebuie discutată problema pensiilor speciale cu miniștrii de resort.

Potrivit ministrului, „din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon".

El a spus că consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, dar aşa au fost menţionate „de alţii” în PNRR.

„Din cauza acelei interpretări a unui termen inexistent juridic s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo, aşa este interpretarea Comisiei Europene. Noi am spus că pensiile militare, în concepţia noastră, nu sunt pensii speciale. Avem foarte mulţi rezervişti din Romania care s-au încadrat, din păcate, în acele măsuri de sprijin pe care le-am avut în decursul acestui an”, a explicat Marius Budăi.