Deputații au dezbătut, luni, moțiunea simplă depusă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. De la tribuna plenului, ministrul de Interne a lansat avertismente dure la adresa opoziției, iar deputații s-au apostrofat și și-au aruncat insulte. Printre insulte se regăsesc apostrofări de genul „nu numai că sunteți mincinos, dar și ticălos”, „lichea ordinară” și ”prost mobilat intelectual”.

Drulă și Bode, confruntare în ParlamentFoto: Captura YouTube

Dezbaterile la moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, au avut loc luni în plenul Camerei Deputaţilor, iar votul va fi dat miercuri.

Moţiunea a fost depusă de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei.

18:05Lucian Bode replică pentru Ludovic Orban: „Eu cred că aveți mania persecuției, nu cred că v-a acuzat cineva de la acest microfon, sigur că am citat din surse publice de la acest microfon și v-am spus că nu e bine ce faceți. Totuși un răspuns am să vă dau .... Nu pot să fiu de acord cu minciuna și cu faptul ca ați demonstrat că nu sunteți doar mincinos ci și ticălos. În 2020 când a fost adusă în discuție așa zisa secretizare a tezei mele de doctorat erați prim-ministru și v-am informat cu privire la toate demersurile pe care le-am făcut și știți foarte bine ce ați răspuns și nu vreau să repet aici că mie mi-e rușine”.

17:17Stelian Ion replică pentru deputatul PSD: Trebuie să fi foarte prost mobilat intelectual ca să folosești termenul de handicapat peiorativ. Nu sunt handicapat dar dacă aș fi fost nu mi-ar fi fost rușine pentru că sunt multe persoane cu dizabilități! Rușine mi-ar fi fost dacă aș fi fost o lichea, o lichea ordinară folosită ca trâmbiță de puterea actuală care nu mai are pe absolut nimeni să-și reverse abjecțiile către opoziție.

17:10Radu Cristescu deputat PSD de la tribuna plenului: Cine este acolo în sală? Mai are suflu Stelică? Nu mai are aia (n.red indemnizație) de handicapat?

17:03Ludovic Orban drept la replică pentru Lucian Bode: „În urmă cu aproximativ 8 ani a fost un premier care m-a amenințat cu puscăria folosind numele aceleiași persoane și tare sunt curios să spuneți colegilor deputați de unde știți, de unde aveți informații despre un om care își execută o pedeapasă privativă și care se află în detenție? Cum vă permiteți să amenințați un deputat cu informații pe care dacă le aveți înseamnă că încălcați legea și că obțineți informații în mod ilegal iar dacă nu le aveți înseamnă că mințiți”.

16:55George Simion (AUR): „Ce veţi vota în continuare este afacerea domnului Schmidt, achiziţia lui Klaus Iohannis, 600 de maşini BMW, girate din banii românilor, pentru că aşa se fac lucrurile la noi în ţară. De aceea, ministrul Bode trebuie să plece pentru că astfel de afaceri poate se făceau în anii '90, la începutul lui 2000, dar suntem în anul 2022 şi veţi avea repercursiuni, cred eu (...) Mai au colegii multe motive, eu vă dau unul singur, faceţi poliţie politică, aţi participat la deschiderea împotriva mea a două dosare penale”.

16:47Cătălin Drulă spune că a vota demiterea lui Lucian Bode e un act de patriotism, deoarece menținerea ca ministru de Interne a acestuia pune în pericol aderarea României la Schengen.

16:41Cătălin Drulă: Greu de imaginat atâta sfidare și tupeu. PNRR e semnat de Florin Cîțu, este programul de reforme pe care actuala Coaliție nu sunt în stare să le facă.

Liderul USR susține că specificațiile tehnice pentru autospecialele MAI nu au fost aprobate de el ca ministru al Transporturilor, ci de către Bode.

  • ”Nu e un accident la contractul cu 600 de BMW-uri de la prietenul președintelui Iohannis. Încă alte trei contracte cu ofertant unic prietenul președintelui la Ministerul de Interne. Anexa doi pe care nu o arătați presei e scrisă de MAI. Anexa tehnică nu e totuna cu caietul de sarcini, pentru asta veți răspunde în cadrul unei anchete. 4 centrimetri, cam asta mai e credibilitatea coaliției.
  • La Ministerul Transporturilor ați plătit un preț dublu pentru șalupe de frontieră față de Belgia. 50 de milione de euro furate în pandemie.
  • Aveți o istorie, dle Bode. Sunteți beneficiar sau fixer. Important e răul pe care îl faceți României. Sunteți o vulnerabilitate de securitate pentru România. Menținerea dvs. în funcție pune în pericol aderarea la Schengen. Nu putem rata obiectivul din cauza unui ministru aranjor de licitații.

16:31 Lucian Bode acuză că USR sabotează aderarea României la Schengen, având alte interese. „Cum impuneți mesaje anti-Schengen în punctajele de la partid, dle Drulă? Cu toate aceste minciuni anti-românești vă faceți de râs”, a spus el.

„Ați căzut în ridicol cu acuzațiile cu BMW și cu acuzațiile de plagiat”, a continuat el.

16:22 Lucian Bode îi atacă pe liderii USR și Forța Dreptei, Cătălin Drulă și Ludovic Orban. El îi spune lui Ludovic Orban că a fost implicat într-un accident, susținând că mașina era de la Nelu Iordache, care între timp „s-a făcut scriitor”.

  • „Domnului Drulă i se pot reţine două operaţiuni din timpul mandatului de ministru al Transporturilor - operaţiunea ranga şi securilă microfon. Nimic despre Blue Air? Dle Orban? Unde sunteţi, unde v-aţi ascuns? Nu v-a lăsat Nelu Iordache să scrieţi despre Blue Air? Sigur, asta nu-l ajuta nici pe domnul Drulă... Domnule Orban, vedeţi cum e soarta? Vorbiţi de achiziţia de BMW. Parcă tot BMW era şi maşina cu care aţi făcut accident când eraţi ministru al Transporturilor... Sau era un Audi... Cert e că era împrumutată de la Nelu Iordache. Nu e bine. Am auzit că Nelu Iordache a devenit scriitor”.

„Dle Drulă, am mai văzut mitomani în politica românească și știți că nu au sfârșit bine”, a spus Bode, insistând că liderul USR a semnat pentru documentele cu specificațiile tehnice acum contestate.

Şedinţa, la care participă 217 de deputaţi, se desfăşoară în prezenţa ministrului Lucian Bode şi este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Moţiunea a fost citită în plen de deputatul USR Cristian Seidler.

Semnatarii cer ca ministrul Bode să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei. Potrivit acestora, "cea mai mare reuşită" a mandatului lui Bode este "licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis".

"După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?", se arată în moţiune.

Bode mai este acuzat că şi-a secretizat lucrarea de doctorat "cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală" şi ar fi "tatăl corupţilor din minister".

Iniţial, moţiunea simplă, intitulată "Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat", trebuia să fie dezbătută săptămâna trecută, însă a fost reprogramată la solicitarea ministrului care a anunţat că este "angrenat într-o serie de activităţi cu oficialităţi străine".