Ce făcea Vasile Dîncu în timp ce la București se făceau planuri pentru demiterea sa? Într-o postare pe Facebook, Ministrul Apărării nu spune un cuvânt despre freamătul pe care l-a provocat cu declarațiile sale despre negocierile cu Rusia, însă povestește că s-a oprit în locul unde „nu se aude vocea idioților”.

Vasile DîncuFoto: Guvern, Facebook

Postarea abundă de expresii dure de tipul „răcnetele proștilor”, „șoaptele mieroase ale ticăloșilor”, „tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv”, „cretinii și mediocrii”.

La finalul postării despre „paradisul ascuns” pe care l-a găsit într-o librărie, Vasile Dîncu trage concluzia că „prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint”.

Postarea lui Dîncu vine la câteva zile după ce a avut o singură reacție publică la criticile președintelui Iohannis, liderului PSD, Marcel Ciolacu, și premierului Nicolae Ciucă, toți criticând declarația sa despre negocierile pentru pace cu Rusia.

Ce a scris Dîncu pe Facebook:

  • „După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altadată mi-am petrecut multe ore și zile: libraria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, linistea este intreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărtile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevarată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici racnetele prostilor și nici soaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici.
  • De aici îți poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iti dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din carti ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niste amărâte de coperti de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează.
  • Aici mediocrii și impostorii nu se vor intâlni niciodata cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetatenie aici, nici statut de refugiat.
  • In fine, prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint. Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului și tăcerii!”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, s-a declat joi contrariat cum au evoluat lucrurile după declarația sa privind negocierile cu Rusia pentru pace în Ucraina. El spune că nimeni nu i-a cerut demisia până acum și dă vina pe USR pentru „montura care s-a făcut la București”.

La revenirea în țară de la reuniunea NATO de la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă ar urma să-i ceară demisia din Guvern lui Vasile Dîncu, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din Coaliție.

Ministrul român al Apărării a declarat într-o intervenție avută la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai spus acesta.

Declarațiile ministrului Apărării, Vasile Dîncu, au fost taxate, pe rând, de președintele Klaus Iohannis, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și de premierul Nicolae Ciucă.

„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a declarat marți Iohannis.

Vasile Dîncu, „ca părere personală, colegială, categoric da, a greșit”, a spus miercuri Marcel Ciolacu, susținând că atunci când ești ministru al Apărării într-o țară aflată într-o zonă de conflict nu poți avea „păreri personale, crezuri”.

Mai mult el a insistat că Dîncu nu s-a consultat nici cu președintele Iohannis, nici cu premierul Ciucă înainte de a face declarații privind negocierile cu Rusia.

„Îl aștept pe dl ministru să revină în țară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, a declarat joi Nicolae Ciucă.