Liberalii derulează în online o campanie agresivă împotriva USR pe care îl acuză de că „sabotează aderarea României la Schengen”. Sâmbătă dimineață, pentru câteva ore, toate pozițiile de publicitate furnizată prin intermediul Google Ads de pe un site al unei televiziuni de știri erau cu mesajele anti-USR ale liberalilor.

Drulă și Bode, confruntare în ParlamentFoto: Captura YouTube

Un click pe caseta cu mesajul „Drulă își instruiește oamenii să atace orbește autoritățile la TV. Află de ce” redirectiona utilizatorul către o pagină a PNL cu atacuri la adresa partidului lui Cătălin Drulă și a sa personal fiind acuzat direct că servește alte interese decât cele ale României.

Campania în online a liberalilor a început de aproape o săptămână, odată cu amplificarea scandalului BMW-uri pentru Poliție, în care instituția condusă de Lucian Bode a decis achiziționarea a 600 de autospeciale BMW de la firma condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Sâmbătă însă virulența sa a fost una fără precedent.

Mesajele anti-USR promovate de PNL conțin multe informații care nu au acoperire în realitate amestecate cu informații parțial adevărate.

Contextul atacurilor

Pe 18 septembrie, sindicatul Polițiștilor „Europol” a acuzat „licitația cu cântec” pentru mașinile poliției, susținând că specificațiile tehnice au fost astfel încât să se potrivescă unei singure mărci – BMW. Informația este preluată a doua zi de presă și apare și precizarea că cele 600 de mașini au fost achiziționate de la Automobile Bavaria, firma lui Michael Schmidt, prieten al lui Klaus Iohannis. Informația se rostogolește în următoarele zile în presă. Abia la acest moment este preluată ca subiect de către USR. Cătălin Drulă a acuzat că Lucian Bode este „un ministru corupt”, iar pe președintele Klaus Iohannis că este „Il Capo” care protejează mafia. Bode a susținut că licitația e corectă cu argumentul că Drulă a semnat documentele. Drulă a spus că nu a semnat nicio anexă cu specificații tehnice care ar fi fost cu dedicație pentru Automobile Bavaria. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română

Scandalul se suprapune cu dezbaterile la nivel european privind aderarea României la Schengen, o decizie urmând să fie luată în decembrie în Consiliul JAI în care țara noastră e reprezentată de ministrul de Interne.

România îndeplinește din 2011 criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, însă unele țări au încă rezerve. Una dintre ele este Olanda, al cărui premier a fost în această săptămână în România și care nu a dat un răspuns tranșant în privința susținerii țării noastre.

În ultimii ani, țările care s-au opus întegrării României în Schengen au invocat monitorizarea MCV, în care corupția este considerată una din cele mai mari vulnerabilități ale statului de drept.

Analiză factuală pe mesajele PNL

Mesaj PNL:

  • „Sub conducerea lui Cătălin Drulă, USR a devenit un partid pe contrasens, toxic pentru România și interesele țării astăzi. Aderarea la Schengen este o șansă istorică, un deziderat pentru care România a muncit mult și pe care îl merită. Din păcate însă, conducerea USR și huliganismul pe care îl cultivă în partid periclitează voit acest obiectiv de țară”

Verificare:

  • Mesajul PNL conține unele informații adevărate – aderarea la Shengen care este un obiectiv de țară și o șansă istorică pentru România – combinate cu declarații politice fără acoperire factuală – USR partid toxic pentru România și interesele țării; huliganismul pe care îl cultivă în partid periclitează voit acest obiectiv de țară.
  • Mesajul că USR se opune aderării României la Spațiul Schengen este falsă. Cătălin Drulă a declarat public pe 11 septembrie: „Acum suntem în ceasul al 13-lea. Aderarea României la Schengen este un obiectiv pe care România îl susține fără rezerve. România merită să fie în Schengen!”

Mesaj PNL:

  • „Atacă furibund instituțiile care se ocupă de aderare. Cătălin Drulă acuză în mod nejustificat și mincinos licitația de autospeciale pentru Poliția Rutieră (atacuri la MAI, IGPR, Președintele României) și omite faptul că însuși a semnat contractul de finanțare pe vremea când era ministru al Transporturilor. Licitația a fost una corectă, iar Drulă știe asta. Dovada e acordul lui și al lui Ghinea pe aceleași documente!”

Verificare:

  • Mesajul PNL conține informații parțial adevărate care sunt amestecate cu informații fără o acoperire în realitate. Atacul lui Cătălin Drulă l-a vizat pe ministrul Lucian Bode, nu MAI și IGPR.
  • Ca ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a semnat contractul pentru un proiect pe fonduri europene numit „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”. „Nu veți găsi semnătura mea pe vreo așa-zisă anexă cu detalii tehnice. Anexa de care vorbește Bode e elaborată și semnată de el și subordonații lui”, a declarat liderul USR.
  • PNL susține că licitația pentru BMW-urile Politiei a fost una legală. USR a cerut DNA să se autosesizeze și să verifice. Deocamdată, nu a primit răspuns.

Mesaj PNL:

  • „Atacă nefondat legile justiției, esențiale în ridicarea MCV. Conducerea USR a sesizat fără motiv Comisia de la Veneția pe noile legi ale Justiției, deși știu foarte bine că actualele legi conțin toate recomandările din ultimii ani ale Comisiei și au fost elaborate după consultarea cu partenerii europeni. Noile legi sunt un element cheie în ridicarea MCV, condiție pentru aderarea la Schengen!”

Verificare:

  • Proiectele de legi ale justiției aprobate în Guvern și transmise în Parlament au fost criticate încă din luna august de asociațiile de magistrați care vorbesc despre "compromiterea unor progrese făcute în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate".
  • USR a sesizat la jumătatea lui septembrie Comisia de la Veneția pentru a-și da un aviz pe proiecte.
  • Pe 22 septembrie comisarul european pe Justiție a recomandat României să aștepte avizul Comisiei de la Veneția. „Am reamintit că Comisia Europeană este în contact cu autoritățile române pentru a discuta reformele și că recomand să aștepte avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi ale justiției înainte de a le adopta, pentru a se asigura că sunt în conformitate cu standardele europene”, a declarat Didier Reynders.
  • Informația adevărată din mesajul PNL este că noile legi sunt un element cheie în ridicarea MCV, condiție pentru aderarea la Schengen.

Mesaj PNL:

  • „Atacuri complet ilogice și ridicole asupra ministrului M.A.I.. Cătălin Drulă și-a trimis oameni din partid (plătiți din banii publici în instituții ale statului român!), să transcrie de mână teza ministrului Bode, o lucrare pe care nicio autoritate academică nu o contestă. Cei de la USR repetă la nesfârșit că teza e "secretizată", în timp ce merg la bibliotecă să o transcrie. Acțiunile lor pur și simplu sfidează logica”.

Verificare:

  • În luna august, cu o zi înainte de termenul anunțat pentru publicarea integrală a tezei sale de doctorat pe o platformă administrată de Ministerul Educației, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a trimis o adresă la universitatea unde și-a susținut lucrarea, anunțând că refuză acest lucru. El și-a motivat decizia prin faptul că și-a publicat lucrarea la o editură, fapt neadevărat, după cum rezultă din investigațiile realizate de G4Media.ro
  • Jurnalista Emilia Sercan, care a investigat fenomenul plagiatului, a scris pe Facebook, la începutul lui octombrie că la Biblioteca Națională, „teza lui dr. Bode este digitalizată (…) și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă”.
  • La o zi după Cristian Ghinea anunță că voluntari USR vor transcrie lucrarea de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode, pentru ca aceasta să poată fi verificată pentru plagiat. El a fost la Bibliotecă alături de parlamentarul Iulian Bulai.
  • PNL nu a prezentat nicio dovadă că Drulă a trimis la Bibliotecă „oameni de partid, plătiți din bani publici în instituții ale statului român” care ar fi fost în timpul programului de lucru.

Mesaj PNL:

  • „Operează cu fake news (minciuni denumite "știri"), menite să inducă publicul în eroare. Apoi le traduc în engleză și le promovează Bruxelles împotriva propriei țări, împotriva intereselor României. USR are un comportament anti-românesc și își critică gratuit țara în Parlamentul European, punând în pericol aderarea la Schengen”

Verificare:

  • PNL nu furnizează nicio dovadă în sensul traducerii de către USR a unor „fake-news”-uri care ar fi promovate la Bruxelles. Până la acest moment, HotNews.ro nu are cunoștință despre un astfel de demers.
  • În privința „comportamentului anti-românesc” și „criticării gratuite” a României în Parlamentul European, e de menționat că în timpul ultimelor dezbateri din PE pe tema aderării României la Schengen, cand europarlamentarul german de extremă dreaptă Guido Reil a atacat virulent România, singurul eurodeputat român care i-a răspuns a fost Vlad Botoș de la USR.

Mesaj PNL:

  • „Trimite oameni la televiziuni instruiți să atace orbește statul român. Conducerea USR impune comunicatorilor mesaje de atac asupra statului român, spunându-le acestora să continue să atace miniștri, guvern, președinte etc. și să nu “plece pe fente”. Miza este destabilizarea politică și portretizarea unei Românii corupte. Drulă și conducerea USR nu vorbesc niciodată de Schengen decât ca subiect de atac”

Verificare:

  • Fiecare partid are un punctaj de comunicare. Punctajul USR invocat de PNL începe cu „USR susţine fără rezerve aderarea României la Schengen. România şi românii merită să fie în Schengen”.
  • Atacul USR, așa cum reiese din punctajul obținut de presă” nu este însă la adresa statului român, ci a ministrului Lucian Bode.
  • „Un ministru de interne corupt pune în pericol acest obiectiv fundamental al ţării; de aceea Bode trebuie demis urgent; ne trebuie un ministru de Interne credibil şi integru ca să nu ratăm Schengen; dacă cumva ratăm acest obiectiv, este numai din cauza lui Iohannis şi a clicii lui; nu fugiţi pe fente cu olandezii sunt de vină”, se arată în punctajul USR.

Mesaj PNL:

  • „Decredibilizează clasa politică: înjurături și capete sparte. Tocmai politicieni din rândul USR fac de râs actuala clasă politică a țării. Vedem comportamentul senatorului USR care sparge capul unui om la o masă, vedem deputatul USR care înjură o femeie senator vindecată de cancer care luptă pentru drepturile bolnavilor. “V-aș lua gâtul!” spune deputatul USR în Parlamentul României”.

Verificare:

  • Acesta mesaj este cel mai aproape de adevăr.
  • Senatorul USR Virgil Marius Bob a fost surprins în imagini când a lovit cu un telefon în cap un bărbat la un eveniment privat. Acesta din urmă a depus reclamație la poliție, care ulterior a fost retrasă.
  • Într-adevăr deputatul USR Emanuel Ungureanu a făcut-o „nesimțită” pe senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, supraviețuitoare a cancerului.
  • Tot Emanuel Ungureanu a spus în aceeași ședință către colegii parlamentari că „dacă aș fi bolnav de cancer, v-aș lua gâtul”