​​Președintele Klaus Iohannis reacționează după ce ministrul Apărării, Vasile Dîncu, care a spus că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.

Klaus Iohannis si Vasile DincuFoto: AGERPRES

Șeful statului susține că poziția oficială a României este că doar Ucraina decide când, cum și ce negociază, iar unii demnitari ai statului ar trebui să citească revista presei ca să afle asta.

În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a declarat Iohannis.

Ministrul român al Apărării a declarat într-o intervenție avută la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai spus acesta.

Dîncu a declarat de asemenea că „Rusia are resurse să prelungească războiul și că „ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”.

Volodimir Zelenski a acuzat „manipulările rusești” privind „presupuse negocieri”.

„Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte."

Zelenski a subliniat că „teroarea constantă împotriva populației civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale” și a amintit de atacurile rusești asupra unor localități pașnice precum cel care a avut loc duminică dimineața împotriva orașului Zaporojie.

„Când cineva vrea negocieri, el nu face asta. Dar când cineva este terorist, face exact asta. Ajută negocierile cu adevărat la învingerea terorii? Acum fiecare trebuie să răspundă sincer la această întrebare pentru el însuși”, a mai spus președintele ucrainean.