Fostul premier Ludovic Orban îl acuză de manipulare pe ministrul de Interne, Lucian Bode, despre care spune că nu este străin de „licitația cu dedicație, a 600 de BMW de la firma controlată de un om de afaceri apropiat de chiriașul de la Cotroceni”.

Ludovic Orban si Lucian BodeFoto: AGERPRES

„Bode a făcut o conferință de presă în care a încercat să manipuleze opinia publică, aruncând responsabilitatea pentru această procedură de achiziție viciată și asupra mea, menționând că eu am semnat hotărârea de guvern 971 din 12 noiembrie 2020.E jalnică metoda de disculpare aleasă de ministrul încolțit. Oricine poate să intre pe portalul legislativ și să vadă conținutul acestei hotărâri de guvern. Va constata că este o hotărâre de guvern care aprobă necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții:„ Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”. Aceste achiziții erau necesare pentru a crește siguranța rutieră”, a scris Ludovic Orban, pe Facebook.

El adaugă că „nu scrie nicăieri în hotărârea de guvern ce tip de autospeciale trebuie achiziționate., u este prevăzută nicio specificație tehnică pentru niciunul dintre produsele care urmează să fie achiziționate”.

„Răspunderea integrală pentru organizarea licitației și pentru fraudarea acesteia este a ministrului și a celorlalți implicați în procesul de achiziție. Este evident pentru orice om de bun simț că specificațiile tehnice din documentația de licitație au fost puse în mod deliberat pentru a elimina ilegal din competiție orice altă firmă în afara firmei care a fost declarată câștigătoare. În concluzie, singura soluție pentru Bode este să plagieze gestul fostului său coleg de cabinet, Sorin Câmpeanu”, a mai scris Orban pe Facebook.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat, joi, concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini pentru Poliţie, susținând că licitaţia este corectă. „Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă - IGPR - cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate", a spus ministrul de Interne, susținând că aceia care încearcă să denatureze scopul unor proiecte ale MAI încercând să obţină capital politic ”prin minciuni şi dezinformări” sunt ”oameni mici”, referindu-se la liderul USR, Cătălin Drulă, care a criticat achiziția.

Cătălin Drulă susține că Lucian Bode „minte cum respiră”, inducând „ voit o confuzie între finanțarea europeană a unui proiect de siguranță rutieră și licitația organizată de subordonații lui cu dedicație”.

Liderul USR susține că a aprobat un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene, „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație” - documentul poate fi consultat AICI.