Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că favorită pentru Ministerul Educației ar fi Ligia Deca - consilierul prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare și autoarea proiectului România Educată. Alte nume apărute pe surse sunt cel al lui Sorin Costreie, consilier al premierului Ciucă și al deputatului PNL, Alexandru Muraru „La partid nu s-a discutat nimic, nu s-a vehiculat niciun nume” , au explicat sursele citate.

Klaus Iohannis si Sorin Cîmpeanu la deschiderea anului scolarFoto: Captura video

„Ligia Deca are toate șansele să fie nominalizată. A participat la proiectul prezidențial si la elaborarea legilor educației. Este omul de încredere al președintelui. De la Cotroceni s-au dat variantele. La partid nu s-a discutat nimic, ședințe nu se mai țin de un an”, au explicat sursele HotNews.ro.

Ligia Deca este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare și cea care a lucrat la proiectul România Educată.

Deputatul Alexandru Muraru este deputat PNL de Iași, președintele organizației PNL Iași și conslier al premierului Ciucă , specializat în istoria Holocaustului și a comunismului. În interiorul PNL este cunoscut drept apropiat al președintelui Klaus Iohannis. De asemenea, fratele său geamăn, Alexandru Muraru este ambasadorul României în SUA.

Un alt nume vehiculat public este cel al Sorin Costreie, consilier de stat în Guvern fost prorector al Universității București. Numele lui Costreie a mai fost vehiculat pentru portofoliul de la Educație pe vreme când PNL era condus de Ludovic Orban.

Reamintim că Sorin Cîmpeanu și-a anunțat joi seară, pe Facebook, demisia din funcția de ministru al Educației în urma acuzațiilor de plagiat. Cîmpeanu a fost susținut, propus și menținut de președintele Klaus Iohannis pentru portofoliul Educației în Guvernul lui Florin Cîțu și cel condus de Nicolae Ciucă.

De asemenea, Iohannis l-a numit în 2015 premier interimar după ce Victor Ponta a demisionat în urma protestelor de strada declanșate de incendiul de la Colectiv.