Liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, spune că nu se poate impune de către Comisia Europeană obligativitatea unui anumit consum de electricitate sau de gaz pentru cetăţenii europeni în perioada iernii şi că poate fi vorba cel mult de o recomandare: "Trebuie să înfiinţezi poliţia de termometru, de temperatură în casă, sau ce vrei să faci?".

Kelemen Hunor, presedintele UDMRFoto: Guvernul Romaniei
  • ”Este o intenţie, o dezbatere. O decizie obligatorie în ceea ce priveşte statele membre nu a fost luată. Urmează o şedinţă a miniştrilor Energiei la sfârşitul lunii.
  • Anumite chestiuni pot fi făcute, altele nu. Poţi da recomandări, dar oligativitatea e greu de făcut. Cine controlează? Trebuie să înfiinţezi poliţia de termometru, de temperatură în casă, sau ce vrei să faci?
  • Nu poţi să compara cât consumă un neamţ, şi de acolo să reduci cu 15%, şi cât consumă mama mea la ţară, şi de acolo să reduci 15%. Înseamnă că trebuie să stea în întuneric, fiindcă sunt 3,5 -4 milioane de utilizatori care consumă sub 100 de kW în România, care înseamnă un frigider şi 2-3 becuri în casă. Ce să reduci de acolo? Frigiderul sau stingi lumina de tot”, a afirmat Kelemen, citat de News.ro.

El spune că astfel de comparaţii nu îşi au rostul, fiind inutile:

  • ”Recomandări putem să facem. Fiecare om poate economisi un pic, dar nu poţi să spui să stai la 18 grade în casa ta. În instituţiile publice poţi reglementa altfel. Trebuie să ştim despre ce vorbim.
  • Cine va intra la mine în casă să verifice dacă sunt 19 sau 20 de grade, care va fi sancţiunea? Mă închide în casă, îmi taie gazul? Vor fi recomandări, dar trebuie să spunem clar că nu facem acest lucru pentru Comisia Europeană, ci pentru noi, pentru bugetul nostru”.

Vicepremierul a dat asigurări că România va avea curent şi gaze la iarnă, dar că trebuie apelat la responsabilitatea oamenilor.

Comisia Europeană a propus un plan de măsuri de reducere a consumului de electricitate în statele membre, precum și plafonarea veniturilor companiilor din energie și introducerea unei „contribuții de criză”. Printre propuneri se numără reducerea cererii de energie la orele de vârf și a consumului total de energie electrică.