​Premierul Nicolae Ciucă a făcut o gafă într-o declarație în care vorbea despre negocierile de la Bruxelles privind plafonarea prețului la gazul rusesc, spunând că la finalul lunii se așteaptă o decizie la nivelul „Consiliului Europei”, în loc de Consiliul European.

Nicolae CiucăFoto: gov.ro

„Am discutat cu ministrul energiei, după încheierea ministerialei de la Bruxelles. Au fost prezentate pozițiile fiecărei țări, nu s-a luat încă o decizie. Urmează ca propunerile să fie dezbătute și dezvoltate în COREPER astfel ca până la sfârșitul lunii, la nivelul Consiliului Europei, sa fie luată o decizie”, a spus Ciucă.

Consiliul Europei și Consiliul European sunt însă instituții diferite.

Consiliul Europei este cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent, din care fac parte 46 de state membre, inclusiv toate statele membre ale Uniunii Europene.

Consiliul European este instituția UE care definește orientările și prioritățile politice generale ale Uniunii Europene. Membrii Consiliului European sunt șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile la nivelul UE se iau în Consiliul European.

Declarația lui Ciucă, la min 05:03