Ministrul Familiei, Gabriela Firea, susține că nu îşi doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale şi că şi-ar dori să candideze la Primăria Capitalei, dar că înţelege că "sunt anumite jocuri care se fac, pentru că întotdeauna trebuie să fie conflicte". Declarația vine în contextul în care liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea cu o zi în urmă că Gabriela Firea nu poate candida și la Primăria București, și la alegerile prezidențiale din 2024.

Gabriela FireaFoto: Guvern, Facebook
  • ”Dacă sunt sănătoasă şi în formă fizică maximă, cu energie şi putere de muncă, pentru că şi aceasta este o problemă, aşa cum ştiţi, la primărie m-am îmbolnăvit foarte grav în ultimul an şi nu a fost deloc simplu pentru mine, deci dacă sunt în forma de azi, să spunem (..) mi-aş dori să candidez din nou şi să îmi continui proiectele care sunt acum majoritatea dintre ele îngheţate, în special cele din marea infrastructură, cele din domeniul sănătăţii şi cele din domeniul social”, a declarat Gabriela Firea, miercuri, conform News.ro.

Despre declarațiile lui Ciolacu pe tema candidaturii sale, Gabriela Firea a spus că acestea au fost făcute "tocmai pentru că au fost tot felul de speculaţii" că ea nu ar avea susţinerea colegilor din PSD.

  • ”Dacă colegii mei din PSD au alt candidat, care să fie, să spunem, mai mult decât pot oferi eu ca şi garanţie de responsabilitate în administraţie, nu este cu supărare, în politică nu e cu supărare, nu am decât să accept faptul că există un candidat mai pregătit decât mine, din punct de vedere administrativ, politic, al energiei, al dorinţei de a face şi îl voi susţine. Nu înseamnă că eu trebuie să îmi impun propria candidatură”, a mai afirmat Firea.

Comentând afirmația liderului PSD privind o alegere între cele două candidaturi, la prezidenţiale şi la Primăria Capitalei, Firea a susținut că "nici nu s-a pus problema" să vizeze o altă funcţie decât cea de primar general:

  • "Vă spun sincer, chiar sunt deranjată dar nu mai anunţ de mult atunci când sunt deranjată, m-am rodat din punctul de vedere al expunerii publice, când citesc anumite informaţii că eu mi-aş dori. Nu, nu îmi doresc să candidez la alegerile prezidenţiale, eu mi-aş dori să candidez la alegerile de la Primăria Capitalei, dar înţeleg că sunt anumite jocuri care se fac, întotdeauna trebuie să fie conflicte.
  • Dacă, totuşi, partidul pe care îl reprezint va găsi un alt candidat, eu mă voi supune deciziei partidului şi, fiind un om de echipă, mă voi duce acolo unde echipa mea politică mă va trimite la muncă”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus marți că şi-ar dori ca viitorul preşedinte al României să fie o femeie, subliniind că o susţine pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei:

  • "Şi eu m-aş bucura ca viitorul preşedinte al României să fie o doamnă. A fost un discurs al domnului secretar general în faţa doamnelor. A dorit să fie mai binevoitor, ca de obicei (...).
  • Dacă doamna Gabriela Firea doreşte să candideze întâi în interiorul partidului pentru a accede la această funcţie, eu nu pot decât să mă bucur. Singura problemă este că va trebui să vedem şi noi, cu colegii şi cu dânsa, pentru că este preşedinta organizaţiei Bucureşti, să căutăm un candidat pentru Bucureşti. Încă nu au fost discuţii care, cine... (...)
  • Este clar că va fi candidatul şi locul. Discuţiile mele cu doamna Firea au fost că doreşte un nou mandat la Bucureşti şi eu personal, dar cred că şi colegii mei, o susţin pe doamna Firea pentru a obţine un mandat la Primăria Generală".

La sfârșitul lunii august, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, spunea că îşi doreşte ca viitorul candidat al PSD la funcţia de preşedinte al României să fie femeie.

  • "Pe mine m-ar bucura foarte tare dacă ar fi o doamnă din rândul dvs, că bărbații am văzut ce au făcut în ultimii 30 de ani, mai ales la ultimii doi președinți. Și nu mi-e frică s-o spun, cred că o doamnă ar aduce un echilibru mult mai mare în societatea românească (…) În politică nimic nu se dă, totul se ia. Că ești bărbat, că ești femeie. Sigur că bărbații sunt mai misogini, dar știm lucrurile astea. Dar pentru asta trebui să vă bateți”, a declarat Paul Stănescu la o întâlnire a femeilor social-democrate, unde a mers la braț cu Gabriela Firea.