Fostul lider USR Dan Barna spune că partidul din care face parte va "avea cu siguranță" un candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, însă acum "subiectul acesta este departe". Într-o ieșire rară în ultima perioadă, Barna a susținut o conferință de presă la Timișoara, alături de primarul Dominic Fritz, fostul lider al USR mai spunând că acum nu există voturile pentru ca partidul să depună o moţiune de cenzură, acest moment nefiind "foarte aproape".

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat, în conferința de presă, dacă îl vede pe Dominic Fritz candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, Dan Barna a evitat un răspuns, spunând că USR va avea cu siguranță candidat la aceste alegeri:

  • ”Cu siguranţă USR va avea candidat la prezidenţiale, însă subiectul acesta este departe. Subiectul zilei de astăzi este criza energiei şi este capacitatea noastră ca ţară să depăşim o criză în condiţiile în care avem un guvern şi un preşedinte care nu trag în aceeaşi direcţie”.

Dan Barna a fost candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale din 2019 și s-a clasat pe locul al treilea, după Klaus Iohannis (PNL) şi Viorica Dăncilă (PSD), obţinând 15,02% din voturi (1.384.450 voturi).

Preşedintele Iohannis nu e nicăieri, el continuă cu acea politică a absenţei neimplicate şi a nepăsării

În aceeași conferință de presă, Dan Barna l-a atacat pe preşedintele Klaus Iohannis, spunând că acesta lipseşte la dezbaterea publică a celor mai importante teme şi continuă cu ”politica absenţei neimplicate”, în condiţiile în care România este într-o criză fără precedent, potrivit News.ro:

  • ”În momentul de faţă, România este într-o criză fără precedent. Viaţa bună pe care putem spune că a avut-o continentul european, în extensie, într-o oarecare măsură, şi în România, se va schimba radical.
  • Şi din cauza războiului din Ucraina, dar mai ales a acestei crize energetice care afectează semnificativ toate păturile sociale – de la simplul cetăţean la companiile mari. Vom vedea falimente, imaginea este una foarte clară”.

Fostul lider USR l-a criticat pe şeful statului, afirmând că, în tot acest timp, preşedintele Klaus Iohannis lipseşte de la dezbaterea publică a celor mai importante teme:

  • ”Preşedintele Iohannis nu e nicăieri, el continuă cu acea politică a absenţei neimplicate şi a nepăsării consistente care în vremuri de pace era tolerată sub formă de umor amar.
  • În astfel de vremuri, faptul că preşedintele lipseşte cu desăvârşire din dezbaterea publică a celor mai importante teme este o problemă care arată cât de greşit au ales românii la ultimele alegeri”.

Despre o moţiune de cenzură: La momentul ăsta suntem realişti, nu există voturile

Întrebat dacă USR va depune o moţiune de cenzură în Parlament, Dan Barna a spus că la acest moment partidul său nu are voturile necesare:

  • ”Moţiune de cenzură... o să vedem de-a lungul sesiunii, probabil că o moţiune vom depune.
  • La momentul ăsta suntem realişti, nu există voturile pentru o moţiune de cenzură, adică nu e foarte aproape. Este un instrument parlamentar, vom încerca să îl folosim, dar suntem realişti”.

În ceea ce priveşte moţiunea simplă pe energie, depusă de USR în Parlament şi care va fi dezbătută săptămâna viitoare, Barna a spus că are toate şansele să treacă, având în vedere că social-democraţii îl declară responsabil pe Virgil Popescu pentru că nu s-au făcut investiţii în domeniu.