Cu doi ani înaintea alegerilor prezidențiale, partidele mainstream din România se confruntă cu o criză de leadership, fiind marcate totodată de o criză de identitate. Într-un context geo-politic complicat și în pragul unei crize sociale, apariția și promovarea agresivă național-populistă făcută de George Simion ar putea aduce surprize la alegerile prezidențiale din 2024.

George Simion in plenul Camerei DeputațilorFoto: AGERPRES

În contextul în care PSD și PNL se confruntă cu o criză de lideri, iar USR este dezmembrat de adepții lui Dacian Cioloș, George Simion își continuă campania agresivă de promovare politică.

La patru zile de la nunta sa - unde a încercat să se valideze din nou drept un lider naționalist și un apărător al valorilor și tradiților românești -, George Simion și-a lansat practic campania pentru alegerile prezidențiale. Și nu oricum - centrată din nou pe români.

Liderul AUR merge pe aceeași linie de a-și promova campania la prezidențiale și pentru a atrage poporul cu această operațiune. Pentru el este esențial ca "aceia care fac parte din popor" să-i valideze candidatura la prezidențiale.

  • „Este în primul rând un vector de comunicare și promovare. Este o nouă propagandă, dând impresia că susține o adevărată promovare a oamenilor obișnuiți. Este o linie populistă îndreptată împotriva elitelor.
  • Simion nu vrea să fie reprezentant al elitei, deși în momentul în care a intrat în Parlament a devenit unul. El vrea să rămână în continuare popular, un repezentant al poporului.
  • Vom avea o serie de astfel de evenimente pentru a menține atenția opinie publice, probabil face dintr-un program”, a explicat pentru HotNews.ro politologul Cristian Pîrvulescu.

Strategia lui George Simion este de a-și întări reprezentarea parlamentară, dar și poziția partidului său pentru că actualul sistem electoral nu-l va avantaja la alegerile din 2024.

  • „Cea mai dificilă confruntare din 2024 va fi cea de la locale, unde sistemul electoral favorizează partidele care au primar. Acum, partidul lui Simion a căzut din cauza presupuselor legături cu Rusia.
  • Românii sunt foarte sensibili la acest subiect și îl poate afecta pe Simion. De asta încearcă toate aceste strategii pentru a iesi din această fundatură”, spune Cristian Pîrvulescu.

Cu un George Simion în prim-plan și după înființarea Coaliției de guvernare, PSD și PNL se confruntă cu o reală criză de identitate poltică, dar și una a liderilor deloc carismatici. În plus, liderii Coaliției vor avea de trecut criza economico-socială care se anunță în următoarele luni.

  • „Partidelor le lipsește orientarea clară. Nici PSD, nici PNL, nici UDMR nu au o orientare clară. Sunt foarte ambigue în ceea ce privește orientarea, rămân așa în sfera geopolitică pro europeană, pro NATO, dar în ceea ce privește valorile asumate, nu există.
  • Uitați-vă la legile justiției și la legea educației și vedem foarte clar ambiguitatea acestor partide și lipsa lor de orientare ideologică. Sunt niște partide post-comuniste tipice care au doar clientelă relativ diferită”, mai afirmă politologul Cristian Pîrvulescu

Ciolacu construiește drumul spre prezidențiale / Scenariul fericit pentru PSD: Ciolacu-Simion în turul doi

Social-democrații testează în laboratoarele de partid variantele câștigătoare pentru alegerile prezidențiale. Oficial, nu există niciun nume anunțat sau promovat. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat public că prezidențiabilul PSD va fi ales de către organizații și poate fi chiar și din afara partidului, un tehnocrat.

Neoficial, social-democrații fac periodic sondaje de opinie și testează încredere electoratului. Alexandru Rafila este o varianta analizată și testată în sondaje de către conducerea PSD.

De asemenea, în interiorul PSD sunt binecunoscute intențiile Gabrielei Firea de a candida la Primăria Capitalei și, dacă ar câștiga, președintia României ar putea deveni o opțiune care ar putea să-i clatine lui Marce Ciolacu scaunul de președinte PSD.

Neoficial însă, în partid se vorbește despre faptul că Marcel Ciolacu își construiește drumul spre Cotroceni. Mai exact, preluarea mandatului de premier și modul în care va gestiona Guvernul va fi un test decisiv de a face sau nu pasul de a candida la prezidentiale.

  • „Devenit premier și în niște condiții favorabile, Marcel Ciolacu poate fi un candidat redutabil la prezidențiale Contextul contează foarte mult, iar criza partidelor sistem îl poate arunca pe Simion în turul doi la alegerile prezidențiale.
  • Cei mai interesați de această situație ar fi, evident, PSD și Marcel Ciolacu. Președintele PSD și-ar dori certitudine în alegeri și atunci o confruntare directă cu Simion i-ar da cîștig de cauză”, explică Pîrvulescu.

O altă candiadatură pe care PSD ar putea să o susțină este cea a independentului Mircea Geoană, care în toamna lui 2023 își va termina mandatul de secretar general adjunct al NATO. În interiorul partidului s-a discutat despre asta, dar fără nicio o concluzie clară până în prezent.

PNL stă pe un butoi de pulbere / Ciucă ar putea pierde trenul pentru cursa prezidențială

La PNL situația este și mai complicată. După intrarea la guvernare alături de PSD, liberalii și-a pierdut credibilitatea propriului electorat, dar, în același timp, au devenit invizibili la nivel public. Deși PNL conduce Guvernul, social-democrații au o strategie mai bună de comunicare, iar Nicolae Ciucă nu reușește să capitalizeze politic.

O mare parte dintre liderii PNL sunt extrem de nemulțumiți de activitatea lui Nicolae Ciucă și de atitudinea de non-combat pe care premierul o afișează. Surse din interiorul PNL au explicat pentru HotNews.ro că șansele lui Nicolae Ciucă de a deveni candidatul PNL la președinție scad considerabil.

  • „Planul inițial pentru Nicolae Ciucă era de a prelua din postura de șef al Senatului interimatul președinției când Klaus Iohannis ar fi fost propus să preia șefia NATO în 2023.
  • Acum, Sorin Cîmpeanu face lobby în interiorul partidului pentru postul de președinte al Senatului și pare că are susținere de la Cotroceni. Lucrurile s-ar putea modifica în defavoarea lui Ciucă, dacă nu reușește să confirme până la rocada cu PSD”, au explicat sursele citate.

Premierul Nicolae Ciucă, care este și președintele partidului, nu a reușit să capete „dexteritate” ca politician. Are o deficiență de discurs care l-ar putea afecta.

  • „Dacă va avea loc rocada, nu va mai avea resurse de oferit și mă întreb dacă va mai rămâne sau nu candidat la prezidentiale.
  • Decizia va fi la partid dacă îl va susține sau nu. Va începe o luptă internă pe candidaturi care va șubrezi și mai mult PNL, care deja a fost grav afectat de lupta dintre Orban și cred că anul viitor Iohannis nu va mai avea suficientă autoritatea asupra partidului pentru a interveni”, spun sursele HotNews.ro.

Într-un astfel de scenariu, liberalii iau în calcul și prezentarea unui candidat surpriză pe modelul din 2014, când Klaus Iohannis a fost lansat în cursa pentru prezidențiale. În interiroul PNL se vorbește, pe la colțuri de candidatura primarului Clujului, Emil Boc, care ar putea face tandem cu Lucian Bode din postura de președinte al PNL. „Există însă o problemă cu aceasta candidatură și anume: cât de potrivit ar fi Emil Boc pentru turul doi al alegerilor prezidențiale”, spun sursele HotNews.ro.

Drulă, profilul candidatului la prezidențiale din partea USR

O dată cu debutul sesiunii parlamentare, opoziția reprezentată în prezent de USR și de câțiva parlamentari ai lui Ludovic Orban încearcă să strângă rândurile. USR se confruntă în continuare cu plecări ale parlamentarilor, iar Dacian Cioloș a reușit să dezmembreze ceea ce ar fi putut fi o opoziție concentrată.

  • Cristian Pîrvulescu: „USR nu a anunțat oficial un candidat la prezidențiale, dar poate că Drulă nu este imaginea celui mai bun președinte al partidului dar cu siguranță este un candidat la prezidențiale. Nu văd pe cineva din actualul USR care să candideze la alegerile prezidențiale din 2024. Pentru USR este important să aibă un candidat care să fie acceptat de electoratul acela care să particpe la vot și să voteze la toate tipurile de alegeri din 2024.”

Situația politică va evolua în următoarele luni, după o nouă criză economico-socială . În funcție de cum vor gestiona situația, partidele își vor regândi calculele și strategiile pentru alegerile din 2024.

În opinia lui Cristian Pîrvulescu, dintre toate numele vehiculate ale posibililor candidații la alegerile prezidențiale se remarcă doar doi competitori:

  • „Politica este cuvânt din candidații despre care am vorbit până acum cel mai bine profilat pentru alegerile prezidențiale este Mircea Geoană iar după aceea capabilă să aibă un discurs închegat este Gabriela Firea. Restul mai au de învățat”