Senatul şi Camera Deputaţilor încep, joi, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, au decis convocarea plenurilor Senatului şi Camerei Deputaţilor de la ora 11,00.

Palatul ParlamentuluiFoto: parl2019ro.eu.

Potrivit programului, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, respectiv cel al Senatului, în vechea componenţă, sunt convocate pentru ora 9,30, în şedinţe separate. De asemenea, grupurile parlamentare se vor întruni la ora 10,00, scrie Agerpres.

Şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor avea loc, separat, de la ora 11,00.

Conform reglementărilor legale, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen a fiecărei Camere, membrii Biroului permanent - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Camerei Deputaţilor, cu excepţia preşedintelui, care este ales la începutul legislaturii.

Alegerea conducerilor celor două Camere se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor, respectiv a Senatului şi negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului şi se aprobă cu votul deschis al majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi.

Totodată, joi este programată de la ora 9,00 şi o şedinţă a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind stabilit un plen reunit al Parlamentului, după finalizarea procedurilor alegerii conducerii celor două Camere.

La final, vor avea loc şedinţe ale Birourilor permanente în noua componenţă pentru stabilirea ordinii de zi şi a programului de lucru de săptămâna viitoare.

Printre priorităţile sesiunii parlamentare se află pachetul legilor educaţiei, precum şi modificarea legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Totodată, o prioritate a sesiunii este şi adoptarea pachetului legilor securităţii, potrivit preşedintelui PNL, premierul Nicolae Ciucă.

Deputaţii şi senatorii trebuie să se pronunţe şi asupra cererii de reexaminare a legii privind protecţia avertizorilor în interes public, transmisă de preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, vor şi discutate în Parlament şi măsurile care urmează să fie aprobate în Guvern prin ordonanţă de urgenţă privind compensarea preţului la energie.

Se prefigurează mai multe proiecte pe teme sociale care urmează să fie discutate în coaliţia de guvernare şi care ar putea fi concretizate în Parlament. În acest context, UDMR a propus un proiect privind acordarea unui ajutor de stat pentru cei care se încălzesc cu lemne.

PSD a propus majorarea pensiei minime, a valorii punctului de pensie şi a salariului minim pe economie la 3.000 de lei.

USR a anunţat că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în prima zi a sesiunii parlamentare.