Reuniți în ședința Biroului Național, liberalii i s-au plâns premierului de „populismele” lansate de social-democrați. Mai exact, liderii PNL sunt nemulțumiți că PSD a anunțat public, fără a consulta în prealabil partenerii de Coaliție, că vor propune Guvernului majorarea salariului mimin, dar și a pensiilor. În replică, Nicolae Ciucă a ieșit public cu o declarație prin care l-a tras timid de urechi pe Marius Budăi.

Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen HunorFoto: AGERPRES

În spatele ușilor închise, mai mulți lideri liberali i s-au plâns președintelui de partid Nicoale Ciucă că strategia de comunicare a social-democraților lovește în PNL. Printre cei care și-au exprimat nemulțumirile sunt Alina Gorghiu, Gigel Știrbu, Raluca Turcan și Dan Vîlceanu.

„PSD minte cu anunțuri populiste legate de măriri de pensii și salarii. E un atac direct la guvern, premierul ar trebui să-l demită pe Marius Budăi”, ar fi spus Alina Gorghiu, în spatele ușilor închise.

Și fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a comentat anunțul făcut de social-democrați: „Să anunți creșterea salariului minim fără să ai negociere cu principalii actori sociali face mai mult rău României. Ministrul trebuie să termine reforma pensiilor până la finalul anului”.

Un alt liberal nemulțumit de social-democrați a fost si Dan Vîlceanu, care le-a atras atenția colegilor de partid că prin aceste măsuri populiste „PSD s-ar pregăti să plece de la guvernare”.

Ciucă: Populismul nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetăţenii ţării

Premierul Nicolae Ciucă i-a ascultat și le-ar fi transmis liderilor PNL că nu trebuie dat curs acestor provocări ale social-democrațiilor.

De altfel, la conferința de presă organizată la finalul ședinței PNL, Nicolae Ciucă a evitat să-i atace pe social-democrați, precizând că propunerea privind măsurile sociale făcută de Marius Budăi nu a fost discutată în coaliţie şi nici în guvern.

  • Nicolae Ciucă: „În acest moment, cred că sunt suficient de efervescente discuţiile pe acest subiect. Revin la ceea ce am afirmat anterior. E o distanţă foarte mare de la vorbe la fapte. Cum, de altfel, este distanţă foarte mare de la ceea ce înseamnă a impune sau a comunica, precum este cea de la a face ce trebuie, a fi responsabil şi un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetăţenii ţării”.

În acest context, trebuie amintit că și premierul Nicolae Ciucă a anunțat recent PNL că ar vrea ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu mai fie impozitate. „Vom merge cu această propunere de neimpozitare a pensiilor sub 3000 de lei în coaliție”, declara Nicolae Ciuc în 2 august, la finalul unei ședințe de partid.