Vicepremierul Sorin Grindeanu cataloghează drept "moale" reacţia liderului UDMR Kelemen Hunor, colegul său din guvern, față de declarațiile făcute la Băile Tușnad de către premierul ungar Viktor Orban.

Sorin GrindeanuFoto: Guvern, Facebook
  • „Eu nu sunt în postura să spun dacă a greşit Kelemen Hunor şi UDMR.
  • Am fost total de acord cu ce a declarat preşedintele Iohannis acum o săptămână legat de clarificările pe care trebuie să le facă.
  • Pe de altă parte, am văzut chiar membri UDMR de marcă, am citit în presă, care nu sunt nici ei de acord cu ce au spus alţi reprezentanţi UDMR”, a afirmat Sorin Grindeanu, miercuri la Digi 24, conform News.ro.

El a mai spus că i s-a părut „rasistă declaraţia lui Viktor Orban”.

  • „Reacţia lui Kelemen Hunor a fost moale, nu neapărat că i-a luat apărarea, dar mi s-a părut moale.
  • Cel mai bine e să răspundă domnul Kelemen Hunor vis a vis de ceea ce declară dânsul. (...)
  • Nu cred că ar provoca ieşirea de la guvernare a UDMR. Azi am avut şedinţă de guvern şi domnul Hunor nu a fost”, a completat Grindeanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist, spunând că orice declaraţie trebuie interpretată în context.

Liderul UDMR a spus că îl cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el în repetate rânduri şi nu are nicio urmă de rasism în el, iar faptul că vrea pace nu-l face să fie ”un putinist”.

Viktor Orban a afirmat, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi că nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme.

În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi există o dispută între aceste două părţi.

  • „Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (...) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa.
  • Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare.
  • Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.
  • În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră.
  • Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus 'lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască'. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus 'nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi'.
  • Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”, a susţinut Viktor Orban, conform traducerii oficiale, citate de Agerpres.