Primarii din cadrul Asociatiei Oraselor din Romania (AOR) se plang ca Guvernul a preluat o serie de taxe fara a gandi o politica de compensare. Primarii prezenti la intalnirea organizata de AOR cu ministrul administratiei, Cristian David acuza, intre altele, subfinantarea bugetelor primariilor. In replica, ministrul David, le promite ca finantarea bugetelor locale va fi mult mai consistenta in 2009 dupa aplicarea planului de descentralizare. Primarii se plang si de alte probleme: trebuie sa caute prostituatele amendate ca sa incaseze banii la bugetul local, ceea ce, spun ei, este imposibil.

“Finantarea nu este echitabila, sunt unele primarii de comune care primesc zeci de milioane in timp ce un oras ca Olanestiul primeste doar 1 milion de lei”, spune primarul Vasile Cioteanu. El spune ca foarte multe din taxe sunt preluate de bugetul de stat dar finantarile guvernamentale sunt mult prea mici. In replica ministrul Cristian David sustine ca multi dintre primari nu au construit strategii pentru atragerea de fonduri europene. “Exista sume importante din finantari europene pe programe cum ar Programul Operational Sectorial”, a declarat Cristian David.

Primar Tandarei: “Vor sa ne ameteasca de cap acum in prag de alegeri ”

Pe de alta parte primarii afirma faptul ca unele surse de finantare au fost preluate de guvern si in plus au mai fost obligati ca de la bugetul local sa finanteze noi servicii. Un exemplu este taxa de 3 % pentru tranzactiile imobiliare, care din 2008 se varsa integral la bugetul central. Anul trecut, jumatate din acesti bani ramaneau la bugetele locale. “Acesti bani sunt foarte importanti pentu bugetul local. Sigur ca nu toate primariile au un nivel ridicat al tranzactiilor imobiliare, dar de ce trebuie luate aceste fonduri cand ele exista si ne ajuta sa ne extindem”, a declarat pentru Hotnews.ro, Vasile Savu, primarul localitatii Tandarei. Ministrul Cristian David sustine, insa, ca problemele legate de finantarea bugetelor locale vor fi rezolvate prin descentralizare.

“Vor sa ne ameteasca in prag de campanie”

“E o prostie cu descentralizare, de ani de zile se tot face. Vor doar sa ne ameteasca pe noi, acum in prag de campanie”, este de parere Vasile Savu. El spune ca guvernul a ingreunat bugetele locale prin faptul ca a impus Primariilor crearea de noi servicii. “Ne obliga sa facem politia comunitara, dar cu ce bani? Era mai normal sa preluam noi structura politienesca existenta”, mai spune Savu. El crede ca primariile au fost obligate sa preia si serviciul de executare silita a amenzilor. “Eu am o prostituata care are o amenda de 60 000 de lei, umbla prin toata tara. Ce sa fac, sa o caut eu? Am peste 3000 de dosare cu diferite tipuri de amenzi. Am fost obligat sa angajez oameni care sa se ocupe de asta, evident din fondurile Primariei”, se mai plange Savu.

O noua taxa

Asociatia Oraselor din Romania a propus Guvernului un proiect de lege prin care se vor atrage fonduri la bugetele locale. “Propunerea noatra este ca toti platitorii de taxe, societati comerciale sau institutii publice care au mai mult de cinci angajati sa plateasca o taxa care sa ramana la bugetul local”, a explicat Ionel Chirita, presedintele AOR. El spune ca asstfel la bugetele primariilor vor intra mult mai multi bani. In ceea ce primveste aceasta propunere legislativa, ministrul Cristian David a mentionat ca ea va fi discutata in Guvern saptamana viitoare. In opinia unor primari o rezolvare mai simpla ar fi ca banii proveniti din TVA-ul platit de agentii ecnomic sa intre direct in bugetul local. “Ar fi mai normal ca TVA-ul sa intre la bugetul local”, spune primarul Olanestiului, Vasile Cioteanu.

In Spania, banii raman la primarie

Carlos Franco Uliaque, directorul ASAEL, un ONG care ofera consultanta pe fonduri europene pentru 350 de primarii din Spania a comentat pentru Hotnews.ro modul in care sunt finantate bugetele primariilor. “In Spania, ministrul Mediului, al Industriilor al Infrastructurii nu au putere. Puterea si banii sunt la regiuni. Fiecare regiune are un fel de ministru local si buget local”, Carlos Uliaque. El spune ca mare parte din taxele colectate de primarii raman la bugetul local. “Taxele pentru apa, drumuri sau constructii raman la bugetele locale. Guvernul nu face decat sa echilibreze bugetul pentru primariile mai sarace”, a mai completata directorul ASAEL.