Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale și că la nivelul Coaliției s-a decis ca tot ceea ce înseamnă reglementarea salariilor și a pensiilor să constituie activitatea de analiză în interiorul grupurilor de lucru care vor lua ființă la nivelul Ministerului Muncii.

Nicolae CiucaFoto: Guvern, Facebook
  • „Pensiile militare indiferent de domeniul unde își desfășoară activitatea sunt pensii militare de stat, sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale.
  • La nivelul Coaliției am decis ca tot ceea ce înseamnă reglementarea salariilor și a pensiilor să constituie activitatea de analiză în interiorul grupurilor de lucru care vor lua ființă la nivelul Ministerului Muncii, din care vor face parte atât reprezentantii structurilor guvernamentale cât și reprezentanții patronatelor, sindicatelor, societatea civilă astfel încât să avem până la finalul anului ceea ce va reprezenta îndeplinirea jalonului nostru din PNRR și pentru salarii și penstru pensii.”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă la Râmnicu Vâlcea.

Întrebat de impozitarea pensiilor speciale, acesta a spus:

  • „Impozitarea așa cum arată lucrurile acum este un aspect care trebuie foarte bine corelat cu digitalizarea sistemului din Ministerul de Finanțe astfel incât să putem să avem un sistem care să ne dea cu adevărat imaginea la tot ceea ce înseamnă partea de venituri și în felul acesta să se stabilească nivelul de impozitare. Așa cum arată lucrurile acum nu putem să luăm această decizie.”, a spus Ciucă.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Economedia.ro, Comisia Europeană ar fi cerut oficial României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, premierul Nicolae Ciucă a avut în anul 2020 o pensie de serviciu de la Armată de 214.990 de lei, sub veniturile din același an care au depășit 166.000 de lei (148.446 lei indemnizație pentru perioada cât a fost ministru al Apărării și încă 17.683 de lei ca prim-ministru).