Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat în legătură cu propunerile PSD privind plafonarea prețului la carburanți și sistemul de impozitare, că nu are niciun sprijin pentru populisme și ieșiri la televizor, ci doar pentru ”abordarea sobră” a guvernului, având în vedere că ”trăim vremuri grele”.

Klaus IohannisFoto: AGERPRES
  • ”Din partea mea există susținere pentru cota unică, există susținere pentru guvern, care poate să calculeze foarte bine până unde se poate întinde cu subvențiile și cu sprijinul pentru cetățenii vulnerabili, când vine vorba de prețul energiei. Nu am niciun sprijin pentru ieșiri populiste și afirmații de televizor, cum că se va face totul pentru ca întotdeauna să fie extraordinar de grozav, de bine. Trăim vremuri grele, situația nu se va ameliora peste noapte și cred că abordarea guvernului, care este una foarte sobră, serioasă și bazată pe calcule concrete, pe buget, este una care va avea susținerea mea și asta am spus-o și până acum.”, a declarat Iohannis, în marja summitului extraordinar al NATO de la Madrid.
  • "(...) în ceea ce priveşte discuţia care acum cred că nu mai este chiar oportună despre tot felul de plafonări, taxe, impozite şi aşa mai departe, legea spune că aceste chestiuni trebuie lămurite până pe 1 iulie pentru anul următor. În fapt, chestiunile s-au cam terminat şi ceea a anunţat premierul Ciucă şi ce a calculat Guvernul mi se pare şi posibil şi de bun simţ", a mai spus președintele, întrebat despre discuțiile din coaliție cu privire la Codul Fiscal.

Despre criza energetică

Iohannis a mai spus că Rusia a pregătit criza energetică din timp, înainte de declanșarea războiului în Ucraina, și este evident că aceasta este una de durată.

  • ”Criza energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac, această criză energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Din păcate, ea va continua.”

El a mai vorbit despre dependența masivă de petrolul și gazul rusesc la nivel mondial care trebuie să se schimbe, însă schimbarea necesită timp.

  • ”Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că această dependență masivă de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe însă schimbările nu se vor produce de pe o săptămână pe alta, fiindcă o bună parte din gaz și petrol vine pe țeavă, cum se spune. Ori, aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz, de exemplu, același lucru se va întâmpla probabil și pentru petrol, pentru a găsi surse alternative”.
  • ”Așa cum arată lucrurile acum, prețurile (la energie n.red) vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta și ne vor afecta pe termen lung, până când găsim rute alternative, furnizori alternativi care vor duce la o stabilizare a prețului. Dacă vom ajunge ca prețul la energie să scadă, asta este o chestiune pe care o discută teoreticienii. În practică, din păcate, lucrurile sunt scumpe și vor rămâne scumpe”, a mai spus Iohannis.

(știre actualizată)