Marcel Ciolacu a spus, luni, referitor la compensarea prețurilor mari la carburanți de către stat și companii, că „dacă se intră iar într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluție”. Liderul PSD, care a susținut insistent plafonarea prețului carburanților, a comentat propunerea Franței la Summitul G7 de a plafona prețul petrolului în statele producătoare, spunând ironic: „presupun că ei au dreptul să fie comuniști”.

Marcel CiolacuFoto: AGERPRES
  • "Noi am venit cu propunerea cu plafonarea. I-am văzut ieri la summit-ul G7 pe comuniştii de americani şi de francezi, care au venit, la fel, cu plafonarea preţului la petrol, dar presupun că ei au dreptul să fie comunişti.
  • S-a venit cu această măsură, cu 5 lei la 10 litri, în care să fie jumătate susţinut de statul român, jumătate de către companii.
  • Vreau să vă spun că în acest moment avem al doilea cel mai mic preţ din Europa.
  • Faptul că deja vorbim de o predictibilitate pe trei luni de zile, în care preţul la carburant să nu mai crească, deja este un pas înainte.
  • Totul este în dinamică şi vom vedea ce măsuri vor mai trebui impuse. Această abordare de la summit-ul G7 arată că, şi de această dată, noi am venit cu varianta cea mai potrivită", a susținut, luni liderul PSD, citat de Agerpres.

El a spus că, în cazul în care se va ajunge iarăşi într-o "zonă nepredictibilă" din punct de vedere al preţului carburanţilor, plafonarea reprezintă "singura soluţie".

  • "Avem şi o realitate pe care trebuie să o spunem. Avem al doilea cel mai mic preţ din Europa, după Ungaria, unde s-a plafonat. (...) (La summit-ul G7) s-a mers cu plafonarea la nivelul petrolului.
  • Am avut o discuţie la Bruxelles şi cu comisarii europeni social-democraţi şi cu prim-miniştrii social-democraţi, inclusiv cu cancelarul Germaniei, şi se caută totuşi o soluţie unitară la nivel european.
  • Este şi normal să fie acest lucru, pentru că altfel fiecare abordare a fiecărui stat duce la o concurenţă neloială în interiorul UE. (...) Rămân la părerea că dacă se intră iarăşi într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluţie, la fel cum a fost şi la energie, unde s-a venit cu compensarea", a adăugat Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joia trecută o compensare de 50 de bani la litrul de combustibil, măsură valabilă pentru trei luni. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

PSD a reacționat după anunțul premierului Nicolae Ciucă privind compensarea prețurilor la combustibili, susținând că soluția lor - plafonarea, nu compensarea prețului la pompă - ar fi fost mai bună.