Deputații au eliminat miercuri, prevederile controversate din Codul comunicațiilor contestat la Curtea Constituțională de către USR și AUR. Printre acestea se numără articolul care prevede că furnizorii de servicii de găzduire electronică trebuiau să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor.

Mesaje trimise de pe telefonFoto: DreamsTime

Cu 188 voturi pentru, 55 împotrivă şi 10 abţineri proiectul fost adoptat de deputați și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Ce au eliminat deputații din proiectul de lege

  • prevederea potrivit căreia furnizării de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia "să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare adresei IP identificate în actele de autorizare dispuse în conformitate cu Codul de procedură penală şi al Legii 51/1991 privind securitatea naţională".
  • prin derogare, elementele de infrastructură fizică necesare susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice puteau fi amplasate pe spaţiile verzi situate în intravilan, fără modificarea prealabilă a documentaţiilorde urbanism, cu condiţia ca, în cazul amplasării supraterane, suprafaţa cumulată a amprentei la sol a acestor elemente de infrastructură fizică să nu depăşească 50 de metri pătraţi şi 10% din suprafaţa totală a spaţiului verde în cadrul căruia sunt amplasate.

Proiectul a fost adoptat în 2 martie de Senat, în calitate de cameră decizională, şi a fost contestat la Curtea Constituţională de parlamentari ai USR, ai AUR şi de către Avocatul Poporului, pe motiv că ar fi încălcat unele drepturi şi libertăţi fundamentale, prin posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram.

Pe 18 mai Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea USR cu privire la prevederea din Codul comunicațiilor electronice prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP ar fi fost obligați să furnizeze conținutul criptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii organelor de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale.