Comisia de Industrii din Camera Deputatilor a respins miercuri un amendament care prevedea interzicerea cianurilor in exploatrile miniere. Propunerea, venita din partea senatorilor Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) a fost respinsa pe motiv ca ar fi creat o problema pentru agentii economici care au in prezent contracte de exploatare si care au la baza folosirea cianurilor.

“In cazul in care amendamentul celor doi colegi senatori ar fi fost adoptat, s-ar fi creat o problema pentru agentii economici care functionează in baza unor licente si a unor contracte de exploatare in concordanta cu legea actuala”, a explicat presedintele comisiei de industrii, Iulian Iancu.

Amendamentul care prevedea eliminarea cianurilor din exploatatiile miniere a fost respins cu voturile deputatilor PD-L si PSD.

In compensatie, deputatii au adoptat un amendament care prevede reducerea treptata a utilizarii cianurilor pana in 2018, iar operatorii vor avea prevederi exprese privind securizarea utilizarii tehnologiei cu cianura conform directivei Uniunii Europene. Astfel, companiile care depasesc emisiile maxime de cianura prevazute legal isi pierd licenta, drepturile contractuale si prerogativele asupra activelor corporale sau necorporale din investitie.

Legea minelor urmeaza sa fie supusa plenul Camerei Deputatilor spre dezbatere.