Subprefectul judeţului Sălaj Virgil Ţurcaş a murit marți după ce acoperișul unui foișor s-a prăbușit peste el, în timp ce participa la un eveniment alături de alte oficialităţi judeţene şi de primari. De asemenea, în urma incidentului au fost rănite mai multe persoane.

HotNews.roFoto: Hotnews

Subprefectul Virgil Țurcaș avea 52 de ani.

Anchete ale Poliției și Inspectoratului de Muncă

18:39Mai mulți politiceni deplâng dispariția fulgerătoare a subprefectului Virgil Țurcaș.

„Chiar dacă în tabere diferite, Virgil a fost pentru mine, întotdeauna, un partener de dezbateri politice fără ocolişuri şi menajamente, un om mereu vertical şi corect”, a scris Alin Prunean pe Facebook.

„Am aflat cu părere de rău că subprefectul județului Sălaj, Virgil Țurcaș, s-a stins din viață azi, în urma unui accident nefericit”, a scris și USR PLUS Sălaj.

Lucian Bode și Robert Sighiartău au transmis condoleanțe familiei.

18:25„Optimismul şi zâmbetul său vor rămâne mereu în gândurile şi sufletele noastre!”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Instituția Prefectului Sălaj.

18:15Lucian Lazoc, director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, a declarat pentru Graiul Sălajului că Prefectura are termen legal să transmită către ITM, în termen de 24 de ore, la fel și celelalte instituții care au avut reprezentanți la întâlnirea de la Hurez, condițiile în care angajații acestora, inclusiv suprefectul Virgil Țurcaș, s-au aflat acolo în interes de serviciu.

”Este vorba de accidente de muncă în acest caz și vom primi comunicări de la instituții, cu siguranță, dacă persoanele implicate se aflau în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Vom conlucra cu Poliția în acest caz și vom comunica rezultatele anchetei”, a precizat oficialul ITM Sălaj.

18:05 Poliția Județeană Sălaj a anunțat că a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Șimleu, scrie Graiul Sălajului.

Un angajat al ADI Ecodes este internat în spital cu fractură la un picior, iar alte două persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului.

  • "Subprefectul judeţului Sălaj, Virgil Ţurcaş, a decedat în urmă cu puţin timp.
  • El fusese preluat de către echipajul de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) Zalău şi a fost transportat la mică distanţă, pentru a fi preluat de către elicopterul SMURD.
  • În ciuda eforturilor cadrelor medicale prezente la faţa locului, care au încercat stabilizarea sa mai multe zeci de minute, acesta a fost declarat decedat", au anunțat reprezentanţii Prefecturii Sălaj.

Virgil Ţurcaş participa, ca invitat, alături de alte oficialităţi judeţene şi primari, la o întâlnire a ADI Sălaj Ecodes, privind problema gestionării deşeurilor în Sălaj, scrie news.ro

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, dispeceratul ISU-Ambulanţă a fost anunţat, printr-un apel la 112, că, în localitatea Hurez, acoperişul unui foişor în care se aflau mai multe persoane ce participau la un eveniment s-a prăbuşit în urma unei rafale de vânt.

Acolo au fost trimise imediat mai multe echipaje (o autospeciala de stingere, una de descarcerare, 2 echipaje SMURD, un echipaj SAJ).

"În urma incidentului patru persoane au fost rănite, dintre care una a fost rănită grav şi a fost găsită inconştientă. Aceasta a fost preluată de echipajul TIM şi a fost transportată la Horoatu Crasnei pentru a fi preluată de către elicopterul SMURD. Celelalte trei persoane au fost asistate medical la faţa locului, fără a fi nevoie de transport la spital", a arătat sursa citată.

Cine participa la evenimentul la care s-a produs incidentul

La întâlnirea de la Hurez au participat angajați ai Prefecturii, ai Consiliului Județean, inclusiv vicepreședintele Claudiu Bârsan și secretarul județului, Cosmin Vlaicu, directorul Ecodes, Cristian Pop, fostul prefect Alexandru Vegh, primarul comunei Horoatu Crasnei, primarul comunei Cizer, scrie Graiul Sălajului.

Potrivit informărilor oficiale, aceștia au avut la Hurez, comuna Horoatu Crasnei, o ședință privind gestionarea deșeurilor.

Cine a fost Virgil Țurcaș

Din ianuarie până în octombrie 2000, Virgil Ţurcaş a fost prefect al județului, apoi a activat mai mulți ani în mediul privat, în domeniul sanitar-veterinar, fiind medic veterinar de profesie. Din 2009 până în 2010 a fost director coordonator la DSVSA, iar din 2010 până în 2019 a fost, pe rând, cnsilier superior, director executiv și șef serviciu la APIA. În 2019, a fost numit din nou prefect al județului Sălaj, funcție deținută până anul trecut. Din 2021, Virgil Țurcaș a fost subprefect al județului Sălaj.