Referendumul iniţiat de USR pentru demiterea primarului comunei brașovene Dumbrăviţa, liberalul Zachiu Popa, a fost invalidat luni de Autoritatea Electorală Permanentă, deoarece prezența la urne a fost sub 30%, scrie news.ro.

Stampila votFoto: Agerpres

„Potrivit procesului-verbal centralizator privind consemnarea rezultatelor votării, din numărul total de 4086 de persoane cu drept de vot înscrise în lista electorală pentru referendum, s-au prezentat la vot 1045 de persoane, reprezentând 25,57%. Conform prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şidesfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, prin urmare, din datele colectate rezultă faptul că referendumul local din comuna Dumbrăviţa, judeţul Braşov, nu este valabil", a transmis, luni, AEP.

Liderul interimar USR, Cătălin Drulă, a acuzat duminică PNL că „aplică metode securistice în Dumbrăviţa, judeţul Braşov”.

Cătălin Drulă a spus că alegătorii au fost ameninţăți și intimidați duminică, în ziua referendumului, susținând că edilul Popa Zachiu „împiedică oamenii să se exprime democratic la referendumul de demitere a primarului”.

„Mai precis, primarul penelist a amenințat oamenii că le taie ajutorul social, dacă merg la vot. S-a instalat în biroul său din Primărie, deși acest lucru este ilegal în ziua votului. Iar poliția patronată de ministrul Bode - penelist și el - dezbătea dacă are dreptul să-l evacueze sau nu”, a scris duminică liderul interimar USR.

Acesta a mai spus duminciă că la altă secție de vot, „un consilier local PNL s-a așezat pur și simplu în ușă ca să împiedice accesul oamenilor în secție”.

De ce vor demiterea primarului

USR Dumbrăviţa a depus în noiembrie 2021, la Instituţia Prefectului Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcţie a primarului liberal Popa Zachiu.

„De prea mult timp, comuna Dumbrăviţa este lăsată la voia întâmplării. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, serviciile publice sunt aproape inexistente, nu avem creşă, nu avem un parc sau locuri de joacă decente, condiţiile din grădiniţe şi şcoli sunt deplorabile. Actualul primar, aflat de 16 ani în vârful administraţiei locale, la al cincilea mandat, a arătat deja de ce este în stare şi cât de mult îi pasă de comună. (...) Avem modele de succes pe care le putem prelua, comune administrate cu competenţă", au susţinut consilierii USR Dumbrăviţa.