Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, că nu s-au finalizat discuțiile în Coaliție pe măsurile fiscale și că o decizie finală ar putea fi luată săptămâna viitoare. Ciolacu a recunoscut că nu există un consens în Coaliție pe taxa de solidaritate dar că s-a convenit să fie alocată suma de 3 miliarde de lei pentru deduceri şi în funcţie de această sumă, Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul să facă simulări.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

Liderul PSD a ținut să precizeze că specialiştii au spus că este nevoie de deduceri și introducerea unor plafoane. ”În acest moment, s-a convenit să fie alocată suma de 3 miliarde de lei şi în funcţie de această sumă, urmează ca Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul să facă simulări”, a spus el, arătând că este vorba de deduceri pentru cei cu venituri mici şi medii.

Ciolacu a mai spus că decizia finală va fi luată săptămâna viitoare.

”Categoric, până la data de 1 (iulie, nr), Ordonanţa de Urgenţă va fi dată, ca să ne încadrăm în predictibilitatea cerută de toată lumea, şi de mediul de afaceri”, a mai spus Ciolacu.

În ceea ce privește taxă de solidaritate, Ciolacu a spus că ”era vorba de o taxă direcţionată către sănătate şi învăţământ”. ”Încă avem acele discuţii, avem opinii divergente dar este normal. Important este ca, atunci când vom lua deciziile, să fie cele corecte şi aşteptate de către români şi mai ales cele eficiente pentru societate”, a precizat liderul PSD.

Liderii Coaliției au discutat miercuri, la Guvern despre măsurile fiscale care se impun de la 1 iulie. Potrivit surselor HotNews.ro PSD, PNL și UDMR ar fi căzut de acord pe următoarele măsuri:

  • schimbarea plafonului pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 și impozit de 1% pornind de la un angajat
  • taxele pe proprietate se vor plăti conform grilei notariale - taxele vor merge la autoritățile locale
  • majorarea TVA-ului plătit de HORECA de la 5% la 9%
  • majorarea TVA-ul de la 9% la 19% la băuturile cu zahăr, gen Coca Cola, Pepsi