Senatorul AUR, Claudiu Târziu, a anunţat miercuri că a depus un proiect de lege care prevede creșterea numărului de parlamentari care să reprezinte românii din Diaspora. Mai exact, Târziu propune ca Diaspora să fie reprezentată în Parlament de 37 de senatori şi 83 de deputaţi.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Avem peste 6 milioane de români în afara graniţelor, cetăţeni stabiliţi în străinătate sau aflaţi la muncă în străinătate, aproximativ un milion cu paşaport cu domiciliul în străinătate, restul fiind rezidenţi acolo. Potrivit legii, ei ar avea dreptul să fie reprezentaţi de un număr mai mare de parlamentari, dar nu se întâmplă asta. (...) Am făcut calculele necesare şi potrivit lor ar trebui să avem cel puţin 37 de senatori de Diaspora şi 83 de deputaţi aleşi pentru Circumscripţia 43 care reprezintă Diaspora. Am propus modificarea legii în acest sens, astfel încât să existe o reprezentare proporţională a românilor care se află în străinătate şi care merită să aibă apărători direcţi în legislativul ţării", a anunțat Târziu la Parlament.

Senatorul AUR a precizat că proiectul a intrat în circuitul parlamentar şi urmează să fie dezbătut în comisiile raportoare.

În prezent Diaspora este reprezentată de patru deputaţi şi doi senatori. Norma de reprezentare pentru un deputat este de 73.000 de români, iar pentru un senator este de 168.000 de cetăţeni români.