Primul referendum organizat vreodată în România pentru demiterea unui primar va avea loc duminică, 19 iunie 2022, în comuna Dumbrăvița din județul Brașov, ca urmare a inițiativei USR din localitate, care a adunat peste 1.100 de semnături ale cetățenilor, se arată într-un comunicat al USR.

VotareFoto: Agerpres

Membrii USR Dumbrăvița îi îndeamnă pe locuitorii comunei să participe la referendum și să voteze pentru demiterea actualului primar al localității, Popa Zachiu (PNL), nemulțumiți de faptul că acestuia nu îi pasă deloc de dezvoltarea comunei, deși este de 16 ani în vârful administrației locale, fiind la al cincilea mandat, precizează sursa citată.

„De prea mult timp, comuna Dumbrăvița este lăsată la voia întâmplării. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, serviciile publice sunt aproape inexistente, nu avem creșă, nu avem un parc sau locuri de joacă decente, condițiile din grădinițe și școli sunt deplorabile. Cât de multe ar fi putut face actualul primar în acești 16 ani putem să ne imaginăm uitându-ne la alte comune, precum comuna Ciugud, unde consilierii noștri locali au fost în vizită. Avem modele de succes pe care le putem prelua, comune administrate cu competență, responsabilitate și simțul datoriei față de cetățeni și comunitate. Trebuie doar să avem un primar care să își dea interesul,” au transmis membrii USR Dumbrăvița.

În februarie, Agenția Națională de Integritate a constatat că primarul Popa Zachiu a fost în stare de incompatibilitate în perioada 04 octombrie 2016 – 08 septembrie 2020, întrucât a deținut calitatea de membru în C.A. al Grădiniței cu Program Normal Dumbrăvița, consiliu din a cărui componență a făcut parte și cumnata persoanei evaluate, director al unității de învățământ.