Deputații au adoptat, marți, o serie de modificări la legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care duc la creșterea indemnizațiilor pentru diverse categorii de bugetari.

plen CameraFoto: cdep.ro

E vorba de creșteri salariale pentru angajații din Ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru angajații care gestionează fonduri europene.

Este vorba de două proiecte de lege care au fost adoptate de deputați cu 195 de voturi pentru, 46 împotrivă și 8 abțineri.

Ce modificări sunt aduse:

  • Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.
  • Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”
  • Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”
  • Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
  • De la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.
  • De la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022. (era necesar avansul pe legea salarizării unitare dar și aici păstrează decalajele deja create)
  • De la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%.

De asemenea un alt proiect de lege care modifică legea cadru a salarizării în sensul includerii profesorilor-antrenori din cadrul grupurilor sportive şcolare şi universitare în categoria personalului didactic vor beneficia de o majorare de 10% a salariului de bază. Proiectul de lege a fost adoptat de deputați cu 206 de voturi pentru, 52 împotrivă și 2 abțineri.

  • Personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, profesor/antrenor grupa de performanţă din cadrul cluburilor sportive şcolare sau cluburilor sportive universitare, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază.

Cele trei proiecte de lege au trecut de Senat iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.