Liberalii și-au completat echipa de conducere vineri, în ședința Consiliului Naţional PNL, la Poiana Braşov. Este vorba de trei funcții din structura de conducere a partidului: secretar general, prim-vicepreședinte și un vicepreședinte.

Foto:

13:00Europarlamentarul Dan Motreanu a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte în domeniul strategiilor politice, ministrul de Interne, Lucian Bode, în funcţia de secretar general al partidului, iar senatorul Virgil Guran în cea de vicepreşedinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale.

Dan Motreanu a obţinut 736 de voturi "pentru". Cinci voturi au fost anulate.

Lucian Bode a obţinut 606 voturi "pentru", iar 40 au fost anulate.

Virgil Guran a obţinut 459 de voturi "pentru", iar contracandidatul său, Vergil Chiţac - 129. Un număr de 50 de voturi au fost anulate.

11:25A început votul pentru alegerea celor trei funcții din Birolul Politic al PNL.

11:23Liberalii a votat o rezoluție propusă de prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan. Rezolutia prevede o modificare la statul partidului pentru românii din Diaspora, fiind introdusă şi o comisie permanentă pentru cei plecaţi în străinătate. Totodată, în toate consiliile judeţene conduse de liberali vor fi birouri speciale pentru problemele românilor care lucrează în afara ţării.

11:17Ben Oni Ardelean şi Sorin Moldovan s-au retras din cursa pentru funcţia de vicepreşedinte al PNL. Candidaţii rămaşi sunt Vergil Chiţac şi Virgil Guran.

11:12Dan Motreanu le-a spus liberalilor că doreşte să fie "doar un om politic util” pentru partidul din care face parte, de la care a "primit totul” şi pentru care a dat totul. Motreanu a spus că gestul lui Virgil Popescu de a se retrage din competiţia internă pentru această funcţie drept "începutul unei unităţi” în partid.

  • Dan Motreanu: „Cred că acest gest al lui Virgil Popescu are o semnificaţie mult mai mare decât pare la prima vedere, pentru că el arată atât maturitatea noastră, cât şi începutul unei unităţi care să ducă PNL din nou la un scor care să ne permită să câştigăm alegerile. Avem nevoie de unitate în acest moment mai mult ca niciodată şi avem nevoie de această unitate pentru a ne concentra pe problemele guvernării”.

11:03 Virgil Popescu și-a retras candidatura pentru funcţia de prim-vicepreşedinte la Consiliul Naţional al PNL. În urma retragerii acestuia, singurul candidat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pe strategii politice rămâne Dan Motreanu.

  • Virgil Popescu: „Mă bucur că suntem toţi de acord că unitatea partidului stă în forţa noastră, să fim cât mai mulţi implicaţi. E păcat că până la această dată Dan nu a fost alături de noi, este un liberal mai vechi ca mine, care a participat şi a tras tot timpul la frâiele PNL şi cred că putem face mult mai mult împreună decât singuri în PNL, în special în anul 2024 când avem patru rânduri de alegeri".

11:00Lucian Bode: „După alegerile din 2020 partidul nostru a traversat o perioadă internă zbuciumată, aş putea să spun aşa, dar gata! Este momentul calmării interne a partidului şi al resetării sale politice. A venit vremea să începem să construim. Ne-am rezolvat problemele interne şi acum trebuie să trecem cu toţii la treabă (...)Zi de zi de acum încolo avem de demonstrat că PNL este un partid care se dedică serviciului public. Suntem o forţă şi avem toate atuurile necesare. Depinde doar de noi să profităm de trendul actual şi în 2024 să ne batem pentru locul I şi pentru încă cel puţin patru ani de guvernare pentru România şi pentru români”.

Lucian Bode, candidează pentru funcţia de secretar general în timp ce Virgil Popescu şi Dan Motreanu se confruntă pentru funcţia de prim-vicepreşedinte. De asemenea pentru poziţia de vicepreşedinte pe apărare şi siguranţă naţională s-au înscris Ben Oni Ardelean, Vergil Chiţac, Virgil Guran şi Sorin Moldovan.

Liberalii au decis într-o întâlnire la vila Lac că după alegerea lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL să nu fie aleasă o nouă echipa Biroului Politic așa cum prevăd regulile interne de partid ci doar să se completeze posturile rămase vacante.

Funcția de secretar general al PNL a rămas vacantă după ce Dan Vîlceanu a demisionat. Lucian Bode a preluat interimar funcția și dorește mandat plin din partea liberalilor. În acest context funcția de prim-vicepreședinte pe care Bode o deține devine vacantă. Totodată s-a vacantat şi o funcţie de vicepreşedinte pe domeniul Apărării, prin alegerea lui Nicolae Ciucă în funcţia de preşedinte al PNL.

Liberalii, membri în Consiliul Național vor vota cu buletine de vot completarea echipei de conducere.

Reamintim că în aprilie, Nicolae Ciucă a fost ales președinte al PNL, într-un Congres în care a fost singurul candidat și nimeni nu a votat împotrivă.

Ciucă a fost validat șef la PNL după ce prim-vicepreședinții partidului au susținut o revoltă împotriva lui Florin Cîțu forțându-l pe acesta să demisioneze din funcția de președinte PNL. Cîțu a fost susținut și promovat pentru funcția de președinte al partidului chiar de aceiași prim-vicepreședinți (Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu și Rareș Bogdan) care, la șase luni de la alegeri, l-au presat să demisioneze.