​De ziua PNL, președintele Klaus Iohannis le-a explicat liberalilor, într-un discurs la Vila Florica, de ce trebuiau să facă alianță cu PSD la guvernare și de ce era nevoie ca Nicolae Ciucă să fie șef de partid.

Klaus IohannisFoto: AGERPRES

Fără a pronunța numele PSD, Iohannis a spus că aducerea social-democraților la masa guvernului a fost necesară ținând cont de „provocările majore” din ultimii ani, criza COVID-19, dar și războiul din Ucraina. Șeful statului a precizat că liberalii au luat decizia indiferent de costul electoral.

„Toate aceste provocări majore din ultimii ani ne-au determinat să luăm decizii care să aibă în vedere, în primul rând, nevoia de stabilitate. Trecem prin momente când se impune să strângem rândurile, cum se spune, și să aducem la aceeași masă viziuni politice diferite, astfel încât guvernarea să reprezinte majoritatea românilor”, a spus Iohannis.

După un an în care PNL și-a dat jos doi președinți, Iohannis a decretat în fața liberalilor că „timpul luptelor politice a trecut”, susținând că alegerea lui Nicolae Ciucă în fruntea partidului este „situația pe care foarte mulți și-au dorit-o, ca președintele PNL să fie premierul Guvernului României”.

„Timpul luptelor politice interne a trecut, cel puțin așa cred eu, și cred că dumneavoastră vă doriți același lucru. Partidul Național Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă, care să ofere șansa unui succes electoral în viitor, mai exact în 2024. PNL are în acest moment un lider ales, domnul premier Nicolae Ciucă, cu o solidă majoritate a membrilor partidului, și astfel suntem în situația pe care foarte mulți și-au dorit-o, ca președintele PNL să fie premierul Guvernului României”, a declarat Iohannis.

El a plusat sustinând că PNL este „este vectorul dezvoltării României”. „Eu știu asta, și românii știu asta, pentru că au votat masiv Partidul Național Liberal”, a spus președintele, chiar dacă la alegerile din 2020, liberalii s-au clasat pe locul doi, cu aproape cinci procente în urma PSD.